Микола Томенко в програмі “Досьє” [Відео]

3 Жовтня 2017 06:12

slovoidilo.ua

Лідер Громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко в програмі Сергія Руденка “Досьє” відповів на гострі запитання про політичну діяльність.

Бліц опитування

– Вас ображає те, що ваш політичний досвід і знання непотрібні нинішній владі?

– Напевне.

– Вам колись було соромно за свої політичні вчинки? За які саме?

– Було, особливо після того, коли ви домовляєтеся і йдете в бій під чіткими політичними гаслами, принципами, світоглядними засадами чи ідеями, а потім, коли виходите з бою, ваші союзники чи команда вибирає абсолютно інші принципи, світоглядні засади, а ви виглядаєте складовою цієї команди, яка фактично обманула людей. Тому в моїй біографії багато відставок за власним бажанням. Часом краще втратити посаду чи мандат, але зберегти переконання й совість. Тому в момент, коли ви розумієте, що несете відповідальність разом з тою командою, яка зрадила виборців, звичайно я теж несу відповідальність і мені соромно.

– З ким вам було комфортніше працювати – з Петром Порошенком, Віктором Ющенко чи Юлією Тимошенко?

– Напевне з Юлією Тимошенко. Я найдовше з нею пропрацював і тільки майданна історія і військова історія, коли потрібно було приймати рішення про «перехідного президента», який мусив очолити країну і стати Головнокомандуючим, призвела до того, що я завершив кар’єру в Батьківщині. Хоча на етапі формування стратегії співпраця з Ющенком теж була цікава, але інша справа в тому, що хоч я і не сумніваюсь, що він українець і вболівав за Україну, як президент, нажаль, він не відбувся.

– Вам пропонували колись хабарі? Які, скільки і коли?

– Пропонували. Я завжди говорив, що готовий, як і всі політики, сприяти якійсь справі, а компенсатором є допомога в проектах, які я роблю. Для прикладу. Трапилась оказія з одним Чернігівським навчальним закладом. Оскільки неправильно були оформлені документи в приватному вузі для отримання ліцензії, йшла суперечка з Міністерством освіти. Вони пояснили, що діти провчилися 4 роки , батьки заплатили за навчання, а вийдуть вони без дипломів. Умовно кажучи, просили пораду до кого звернутися.  Я сказав таким чином, що готовий допомогти, бо вважаю несправедливим, якщо студенти залишаться без дипломів, але ви повинні мені допомогти зробити  алею в 500 метрів між собором і палацом в заповіднику Качанівка. Якщо можна вважати, що це форма мене заохотити, то вони заохотили і проінвестували будівництво алеї. В парламенті, коли ми говоримо про підкуп, так історично склалося, що ніхто не пропонував мені хабар за те, щоб перейти в іншу фракцію, очевидно розуміючи, що це не закінчиться успіхом.

– Скільки коштував Микола Томенко у 2004 році?

– Я пам’ятаю, коли до мене в 2003 році прийшла група людей. Вони запитали про можливу зміну політичної позиції, об’єднання з владою. Я сказав, що у кожного політика є своя ціна і напівжартома, і напівсерйозно, оскільки це були люди наближені до Медведчука, сказав, що це сума реального контракту за Андрія Шевченка плюс 5 млн. доларів. Всі посміялися і на тому розійшлися.

– Скільки коштує Микола Томенко в 2017?

– Ця ціна є світоглядною. Ті люди, які б хотіли зі мною працювати, повинні чітко підтвердити не наявність коштів, а скоріше свою чітку ідеологічну, світоглядну позицію. Бо і мої помилки, які я допускав як політик, були пов’язані з тим, що я завжди об’єднувався проти злочинної влади, а зараз я хочу працювати з людьми, з якими у нас спільні помисли, ідеї і позиція.

– Чи пробачила вам Юлія Тимошенко, що ви пішли з її команди в 2014 році?

– Ми зараз спілкуємося без жодних проблем. Очевидно, це в неї треба запитати, але поки що якихось перешкод в спілкуванні і погодженні нашого бачення, яка ситуація в Україні немає.

– Ви мрієте стати президентом України?

– Кожен українець мріє.

– Ким ви себе бачите за 10 років?

– Людиною, яка не лише своїми проектами, а все-таки практично зможе реалізовувати свої ідеї для власної країни.  Я зараз маю велику проблему в тому , що на рівні політичної чи громадської діяльності неможливо реалізувати багато добрих речей, особливо якщо ви знаходитесь в опозиції до влади. Тому сподіваюсь, що за 10 років мій досвід і знання допоможуть робити країну інакшою і європейською.