У Каховці знайшли масове поховання радянських солдат, які звільняли місто у 1943 році

3 Липня 2017 08:01

Фото Ігоря Кірєєва

22 червня під час буріння свердловини поблизу АЗС на околиці Каховки робітники знайшли людський череп. На місце викликали поліцію та членів військово-патріотичного клубу «Каховка», які займаються дослідженням історії міста. Присутні встановили, що на цьому місці, ймовірно, поховані кілька радянських солдат, які загинули 1941 року.

Однак після трьох днів розкопок стало зрозуміло, що там знаходиться братська могила, де поховані солдати, які загинули під час звільнення міста у листопаді 1943 році. «Станом на 29 червня ми знайшли рештки 47 солдатів. Думаю, в цій могилі поховано близько 55-60 людей, тож розкопки продовжуються, – розповідає заступник Каховського міського голови і член ГО «ВПК «Каховка» Володимир Федченко.

За його словами, знайдені артефакти дозволяють більше дізнатися з історії звільнення міста, а також отримати нові дані щодо поховань на території району. «25 червня разом з одним бійцем знайдено медаль «За відвагу». За номером нагороди встановили, що вона належить старшині 6-ї стрілецької роти 3-ї гвардійської стрілецької дивізії Дмитру Ревашину 1916 р.н. Цікаво, що раніше про участь цієї дивізії у звільненні Каховки було не відомо, – каже Володимир Федченко. – Наразі знайдено 5 закритих капсул смертників, які відправлені на експертизу до Києва. З них буде відома нова інформація».

Крім того, розкопки показали неточності щодо масових поховань поблизу Каховки. Зокрема, був знайдений список, за яким один із похованих бійців мав знаходитись у братській могилі поблизу села Малокаховка. Це вже не перша знахідка на території району, яка свідчить про неточні дані радянських списків похованих, зазначає Федченко. Можливо, їх не перепоховали після будівництва Каховської ГЕС, адже в той період село знаходилось ближче до води. «Це притаманно для радянської влади – на папері відрапортувати, що всі захоронені як слід, а насправді залишити солдатів у старих могилах», – каже Володимир Федченко.

Рештки бійців будуть поховані на території міста. Де саме, буде відомо після точної кількості знайдених. Якщо ж знайдуться родичі загиблих, які мають нагороди, їх передадуть. Наприклад, боєць із медаллю «За відвагу» – з Краснодарського краю. Якщо ні, то нагороди та інші цікаві предмети планують передати до місцевого краєзнавчого музею.

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото Ігоря Кірєєва