ОТГ на Херсонщині уже вдалося втілити низку важливих проектів

26 Червня 2017 08:10

З початку реформи децентралізації у Херсонській області створено 14 об’єднаних територіальних громад із 41, схваленої облрадою як перспективний план. Це не передовий показник, порівняно з іншими регіонами (є області, де вже більше 20 і навіть 30 ОТГ). Однак Чаплинський район Херсонщини, на відміну від інших, намагається крокувати в ногу з реформою. Тут уже створено чотири ОТГ. Лише два села в районі поки не об’єдналися з сусідами. Однак і це — питання найближчого майбутнього. Під час прес-туру, організованого місцевим представництвом Асоціації міст України, кореспондент «Дня» відвідав центри трьох ОТГ Чаплинського району, аби довідатися, як самоврядують громади, «народжені» всього півроку тому.

ЧАПЛИНКА

Найбільшою за складом у районі є Чаплинська ОТГ, що об’єднала 16 сіл з населенням у 16 тисяч мешканців. Оскільки смт Чаплинка було районним центром, то й інфраструктура ОТГ є кращою, порівняно з іншими громадами району. Заклади освіти, культури, медицини, а також центр надання соціальних послуг тепер напряму підпорядковані громаді. Центр надання соцпослуг діє передусім для малозабезпечених категорій населення і людей пенсійного віку. Тут за низькими цінами або безкоштовно надають послуги перукаря, швачки, консультації медпрацівника, масаж, навчають користуватися комп’ютером, мобільним телефоном. Центр проводить різноманітні культурні заходи, допомагає самотнім людям, проводить соціально-психологічні лекції і тренінги.

ІНСТИТУТ ТВАРИННИЦТВА СТЕПОВИХ РАЙОНІВ ІМ. М.Ф. ІВАНОВА Є НАУКОВО-ДОСЛІДНОЮ УСТАНОВОЮ У СТРУКТУРІ НАН УКРАЇНИ. ВІН Є ОДНИМ ІЗ БЮДЖЕТОУТВОРЮЮЧИХ ОБ’ЄКТІВ ДЛЯ ОТГ

«Ми зберегли те, що було в райцентрі, люди не відчули проблем із отриманням послуг, які їм надавали раніше. Оскільки нам всього кілька місяців, про значні досягнення говорити зарано. Ми затвердили програму соціально-економічного розвитку на п’ять років і, при очікуваних доходах до бюджету, сподіваємось покращити інфраструктуру. Зокрема, провести ремонт доріг, впровадити енергозберігаючі технології в закладах бюджетної сфери. На першому етапі сподіваємось на інфраструктурну субвенцію від уряду, а також на ті податки, які мають лишитися в бюджеті громади після об’єднання», — каже секретар селищної ради Ірина Котик.

У ЧАПЛИНЦІ ПИШАЮТЬСЯ СВОЇМ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИМ КОМПЛЕКСОМ. УЧНІ ГІМНАЗІЇ СТАБІЛЬНО ПЕРЕМАГАЮТЬ НА ОБЛАСНИХ ОЛІМПІАДАХ І ЗМАГАННЯХ. ДІТИ НАВЧАЮТЬСЯ У ВІДРЕМОНТОВАНИХ КЛАСАХ ІЗ СУЧАСНОЮ ТЕХНІКОЮ, А В БУДІВЛІ ЗАКЛАДУ ВПРОВАДЖУЮТЬ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ. ВЛІТКУ ДЛЯ УЧНІВ ДІЄ ТАБІР ВІДПОЧИНКУ

Водночас, як говорить заступник селищного голови Вадим Поліщук, ОТГ нараховує кілька населених пунктів, де є кричущі проблеми з дорогами, водопостачанням, освітленням. Для їх вирішення створили окреме комунальне підприємство, відповідальне за благоустрій громади. Також у Чаплинці відчувають проблему комунікації з селами, але нові вибори старостів поки проводити не збираються. На місцях лишились колишні сільські голови. Їм залишили кілька помічників, але в цілому штат сільрад скоротився.

Головною поточною проблемою для ОТГ залишається фінансування школи у с. Першокостянтинівка, яке увійшло до Чаплинської громади, а освітню субвенцію отримала Присиваська ОТГ, куди село мало приєднатися за перспективним планом. Наразі тривають перемовини з сусідньою громадою. А поки вчителям цієї школи не вистачає коштів на заробітну плату до кінця року.

АСКАНІЯ-НОВА

ОТГ Асканія-Нова налічує близько 5,5 тисяч мешканців і об’єднує 6 населених пунктів. Голова ОТГ Віталій Свінціцький впевнений, що реформа децентралізації — це можливість розвиватися ініціативним громадам. «Деякі чиновники звикли нічого не робити і отримувати за це кошти. Реформа якраз і доводить, що з цим треба покінчити. В усьому повинна бути здорова конкуренція. Районна влада в цьому не зацікавлена, тому не вдалося залучити до об’єднаних громад села Хлібодарівка і Преображенка. Але вони скоро зрозуміють, що помилилися», — каже Свінціцький.

На підтвердження своїх слів голова наводить цифри. Після об’єднання бюджет ОТГ склав близько 33 млн гривень. 23 млн — субвенція з держбюджету, в тому числі на інфраструктуру, а також 10 млн власних коштів. Ще два роки тому власний бюджет Асканії-Нови був близько 2,5 млн грн, говорить Свінціцький. «Більшість інфраструктурних коштів піде на оновлення комунальної техніки, продовження нашого проекту з освітлення дворів, а також на ремонт доріг. В цьому ми пішли в ті села, де, як кажуть, не ступала нога благоустрою. Дороги ремонтують не в центрі, а в менших селах (Молочне, Іллінка, Новий Етап) і між населеними пунктами. Кошти треба розподіляти рівномірно, аби всі відчували плюси від реформи», — наголошує голова громади.

Збільшення бюджету ОТГ дозволило долучитися до співфінансування районних соціальних програм. Громада виділила кошти для пільгового проїзду окремих категорій громадян на рейсових автобусах, на проведення медичних оглядів працівників бюджетної сфери, придбання матеріалів та послуг для амбулаторії тощо.

Бюджетоутворюючими об’єктами в ОТГ є всесвітньо відомий біосферний заповідник «Асканія-Нова», Інститут тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова, фермерські господарства і підприємці, які долучаються до благоустрою громади, а також заклади освіти й амбулаторія. Це якщо говорити про податок на доходи фізичних осіб. Також громада отримує значний податок від оренди землі, яка, за словами Свінціцького, «повністю обробляється і не гуляє».

Щодо розвитку громади Асканія-Нова робить ставку на туризм, адже заповідник щороку відвідують сотні тисяч туристів. Однак завдання для місцевої влади — не залучити їх, а утримати хоча б на кілька днів. До речі, цього року кількість гостей зоопарку і дендропарку вже сягнула 30 тисяч людей. Це, говорять екскурсоводи, значно більше, ніж минулого року. Також у громаді мріють створити академію дитячого футболу. В Асканії-Нова уже є хороший аматорський футбольний клуб (лідер обласного чемпіонату), активно відроджується стадіон і проводять дитячі турніри. Голова ОТГ зазначає, що це амбітна мета не одного року, але акцентує, що «треба думати стратегічно».

Із поточних проблем голова ОТГ виділяє кадрові. «Мусимо залучати більше ініціативних людей, тому закликаю депутатів працювати з населенням. Сьогодні громаді необхідний хороший сімейний лікар. Ми готові дати йому квартиру, службове авто і конкурентну заробітну плату. Це може бути непоганий старт для молодого спеціаліста. Відвідую медичні інститути і шукаю таку людину», — говорить Віталій Свінціцький.

ГРИГОРІВКА

Центром Присиваської ОТГ стало село Григорівка. Взяти відмінну від центру громади назву вирішили з політичних міркувань, кажуть у Григорівці. Тут довго вели перемовини про об’єднання із сусідніми селами. Аби нікого не виокремлювати, громаду з 5 населених пунктів, які розташовані поблизу затоки Сиваш, вирішили назвати Присиваською. ОТГ нараховує близько 4,5 тисяч населення.

Та все ж Григорівка виділяється з-поміж своїх сусідів. Уже з 2014 року тут активно впроваджують грантові соціальні та інфраструктурні проекти від міжнародних донорів. Наприклад, за підтримки Посольства Королівства Норвегії в Україні здійснили реконструкцію окремої котельні зі встановленням котла на альтернативних видах палива, а також капітальний ремонт системи опалення дошкільного закладу «Дзвіночок». Бюджет проекту склав 48 тис. євро.

За спільного фінансування з ЄС ПРООН були замінені вікна у школі с. Строганівка, проведено термомодернізацію будівлі та капітальний ремонт системи опалення зі встановленням котла на біомасі у ФАПі, проведено технічне переоснащення артезіанської свердловини. Бюджет цих проектів склав понад півмільйона гривень.

Успішно реалізовано проект «Центр спорту та дитячо-юнацької творчості», який допоміг сільській громаді обзавестися тренажерним залом для дітей та молоді. Проект, бюджет якого становив 350 тис. гривень, започаткувала та здійснила Григорівська сільська рада.

Нинішній рік уже в статусі ОТГ порадував селян ще більшими надбаннями. У січні проведено енергозберігаючі заходи — заміну вікон — у всіх загальноосвітніх закладах Присиваської ОТГ, на що витрачено 250 тисяч гривень. У березні відкрито аптеку в Григорівській амбулаторії. У квітні ОТГ отримала новий шкільний автобус, придбаний на умовах співфінансування — 70% вартості покрито за рахунок державної субвенції і 30% — з місцевого бюджету ОТГ.

У березні Присиваська ОТГ перемогла в конкурсі програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність». Наразі громада розпочинає співпрацю з організацією «Глобал Комьюнітіз», яка має на меті підтримати реформу децентралізації. Ця п’ятирічна програма розроблена таким чином, щоб підвищити спроможність керівництва ОТГ ефективно реагувати на пріоритети громадян завдяки належному управлінню ресурсами, підвищенню якості комунальних послуг, стимулюванню місцевої економіки та посиленню залучення громадян.

Над пошуком інвестицій і залученням нових проектів працюватиме новий ресурсний центр, який відкрили 8 червня. Голова ОТГ Сергій Кліщевський зазначає, що досвід, отриманий у співпраці з міжнародними організаціями, допомагає підняти активність громадян: «Більшість ремонтних робіт виконували селяни: хтось безкоштовно, хтось за мінімальну плату, адже вони розуміють, що ремонт у школі чи садочку — для наших же дітей».

Водночас найболючішою проблемою для громади є дороги, додає голова. Сполучення між селами перебуває у жахливому стані, і на ремонт потрібні мільйонні видатки. Ще однією проблемою є конфронтація з районною владою стосовно передачі комунального майна на баланс ОТГ та боротьба за кошти з держбюджету. «Районна влада хотіла, щоб медичну і освітню субвенцію ми передали їм, а вони нам нібито виділятимуть за потребою. Але такі фокуси ми знаємо, потім звідти нічого не дочекаєшся. І який тоді сенс у децентралізації? Думаю, ми і самі впораємося, навіть якщо нам створюватимуть труднощі», — каже Сергій Кліщевський.

Щодо планів на майбутнє — у громаді хочуть розвивати туризм, в тому числі з Асканією-Нова. Поблизу Григорівки є унікальне рожеве озеро з цілющими грязями. Сюди щороку їдуть туристи, тому маршрут асканійського заповідника і цілющого озера хочуть поєднати. З можливістю поїздки на Азовське море. Але для цього, знов-таки, потрібні хороші дороги.

Іван АНТИПЕНКО, «День»,  фото автора