Як в Херсоні діє єдина система відкритих бюджетів шкіл

22 Червня 2017 11:53

В навчальних закладах існує чимало проблем. Особливо тема благодійних внесків в школах – мало не щотижня висвітлюється на національних каналах. І начебто спроби реформувати систему є, але будь-яка система схильна до самозбереження, а тому, єдиним дієвим способом щось змінити – це змінити нас самих і наші погляди на деякі речі.

За минулі 3 роки (2014-2016 рр) батьки “вклали” в українські школи майже 1 млрд грн (964 145 948 грн. – це лише те, що пройшло через бухгалтерію закладів і було враховано). Хоч деякі навчальні заклади і публікують звіти на сайтах, а також директори періодично звітують перед батьками на загальних зборах, тут все ж є багато (дуже багато) нюансів незадоволеності і побоювань з боку батьків – від недетальних звітів до “тиску” з боку адміністрації шкіл тих, хто не здає гроші або хто вимагає розширені звіти.

У березні 2016 року на сесії Херсонської міської ради було прийнято рішення щодо тимчасової заборони на збір благодійних коштів в школах і дитячих садочках до того моменту, поки не буде розроблений механізм прозорого використання благодійних коштів.

У квітні 2016 року в Херсоні була створена коаліція “За права батьків на прозору благодійність в навчальних закладах”, куди увійшло 7 громадських організацій міста.

Організації виробили спільне бачення своєї ролі в процесі досягнення прозорості та підзвітності при здійсненні благодійних дій в навчальних закладах, кожна організація – член Коаліції – має своє завдання, над вирішенням якої повинна була працювати, координуючи свої дії з колегами по коаліції.

У червні 2016 року завдяки активній роботі, Херсонською міською радою було прийнято Порядок прозорого отримання, використання та обліку благодійної допомоги для потреб комунальних навчальних закладів, яке спрощує процедуру створення Благодійних фондів при навчальних закладах і, власне, впровадження єдиної онлайн системи відображення благодійних внесків у всіх навчальних закладах.

На підставі зібраної інформації від батьків під час фокус-груп, прийняття міськрадою подібного рішення і безлічі консультацій з управлінням освіти і школами, ми змогли розробити онлайн платформу прозорості – єдину систему відкритих бюджетів.

Це онлайн система, яка дозволяє в розрізі кожної школи бачити фінансову інформацію про батьківські благодійні внески: скільки грошей коли і від кого надійшло, коли і на що їх витратили.

Повну презентацію проекту можна переглянути тут.

Джерело: Вгору