Колізії в законі заважають промисловому вилову на Херсонщині

19 Червня 2017 10:27

ФОТО TAVRIJCI.ORG

Херсонські рибалки просять дозволити вилов на території НПП «Нижньодніпровський».

14 червня під стінами Херсонської ОДА зібрався пікет із кількасот рибалок, які приїхали просити обласну владу врегулювати проблему з промисловим виловом живих біоресурсів на території області і зокрема в межах Національного природного парку «Нижньодніпровський». За словами пікетувальників, вони не можуть працювати вже півроку через відсутність дозволу на промисловий вилов.

За логікою, дозвіл на цю діяльність на території НПП «Нижньодніпровський» має видати Департамент екології ОДА при погодженні Мінекології. Однак Мінекології не наділив правом видачі таких дозволів департамент ОДА. До створення НПП «Нижньодніпровський» для промислового вилову було досить дозволів «Херсонрибохорони».

До пікетувальників вийшов заступник голови Херсонської ОДА Андрій Балонь, директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Юрій Попутько та директор нацпарку Олексій Чачібая. Уже в стінах адміністрації чиновники намагалися пояснити ситуацію. Наразі необхідно внести зміни до Положення про порядок видачі дозволів на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду і Положення про порядок установлення лімітів використання природних ресурсів загальнодержавного значення. Уже підготовлено проект змін до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про природно-заповідний фонд України», який схвалено урядом та прийнято в першому читанні Верховною Радою.

Після відповідних змін до законодавства Департамент екології та природних ресурсів ОДА зможе погоджувати проекти лімітів і видавати дозволи на спеціальне використання природних ресурсів у межах ПЗФ загальнодержавного значення. Поки ж проблема залишається невирішеною.

Іван АНТИПЕНКО, «День»