Куди поїхати у відпустку влітку: Херсонська область

7 Червня 2017 08:20

З початком літа та сезону відпусток постає питання, куди вирушити на відпочинок. З очевидних причин традиційні поїздки до Криму в останні роки втратили популярність. Це стає додатковим стимулом відкривати для себе як нові туристичні маршрути за кордоном, так і нові шляхи для мандрівок та місця для відпочинку у межах України.

Одним із таких ще донедавна недооцінених відпочивальниками місць для туризму є Херсонська область, яку кожного року відвідує все більше туристів. Цей південний регіон України асоціюється, у першу чергу, зі спекою та відносно посушливим, порівняно з іншими областями, кліматом. Однак це лише частина Херсонщини, яка може відкритися мандрівнику і як край річковий та риболовецький, із досі дикими плавнями, і як морське узбережжя, і як традиційний регіон виноробства, і як найбільша пустеля в Європі – Олешківські піски, і як унікальний недоторканий шматочок степу – заповідник Асканія Нова.

ХЕРСОН

Херсон – місто рибалок та пляжів (яких у самому місті є п’ять), а також найбільший річковий порт в Україні.

Місцеві мешканці хваляться, що мають тут навіть річкове таксі, яке “паркується” на набережній по проспекту Ушакова. У місті можна також легко орендувати яхту за відносно невисоку, порівняно із чорноморським узбережжям ціну, як для нетривалої прогулянки, риболовлі чи подорожі до найближчих дніпровських островів, так і для кількаденної подорожі.

Також із Херсону ви можете потрапити у Голу Пристань, що розташована у гирлі Дніпра, чи вище за течією  в Нову Каховку, скориставшись швидкісним водним транспортом. Так звана “ракета” аграрної компанії Нібулон щодня возить туди пасажирів з 14 травня цього року.

Час від часу у місті відбуваються також яскраві фестивалі. Так, 27-28 травня на набережній міста відбувся фестиваль вуличної їжі. Крім, власне, їжі до програми фестивалю входили лекції на найрізноманітніші теми, виступи музичних колективів, спортивні заходи та цікаві і корисні розваги для дітей.

Ви також можете замовити незвичайну екскурсію по Херсону, якщо хочете познайомитись із цим давнім містом ближче. Наприклад, таку або таку.

НОВА КАХОВКА

Нова Каховка – наймолодше місто у Херсонській області, яке з’явилося на місці заснованого у 1891 році села Ключового. Назва села пов’язана з місцевим природним явищем – досі у парку, який тягнеться вздовж міста, є безліч джерел, що впадають у Дніпро.

Місто виникло через будівництво Каховської ГЕС, його днем народження вважається 28 лютого 1952 року, коли радянська влада присвоїла йому його сучасну назву.

Хоча місту лише 65 років і його забудова відбувалась у радянську епоху однакових типових будівель, воно має свою власну неповторну архітектурну особливість. Справа в тому, що фасади цих будівель, які наразі є переважно багатоквартирними будинками з приватними квартирами, оздоблював видатний український художник-монументаліст Григорій Довженко. Григорій Довженко виконував це оздоблення у винайденій ним техніці різьблення по сирій штукатурці, рецепт якої він навіть запатентував. А мотиви орнаментів були створені під впливом розстріляного у 1937 році та забороненого художника Михайла Бойчука, який також працював у стилі монументалізму, однак значно індивідуалізованому, зокрема, елементами української традиційної культури.

На момент роботи Григорія Довженка у Новій Каховці переслідувань радянської влади зазнали всі учні Бойчука, однак Довженку вдалося створити барельєфи, які зараз називають “кам’яними вишиванками”. Десятки робіт Григорія Довженка у Новій Каховці не повторюються, вони містять рослинні і тваринні мотиви, геометричні орнаменти та різні символи. Тому, коли ви просто прогулюючись затишними двориками Нової Каховки, то потрапляєте фактично у галерею творів видатного українського художника. Причому аналогів цих робіт збереглося небагато, адже радянська влада намагалася повністю знищити твори самого Михайла Бойчука та його учнів.

Крім неповторних орнаментів, у Новій Каховці є яхт-клуб із готелем для власників яхт Maxim marine. Ви також, за бажання,  матимете можливість орендувати яхту для прогулянки чи подорожі на один із дніпровських островів.

У місті є пляж, а діти будуть у захваті від атракціонів на території міського парку, серед яких є, зокрема, чимале колесо огляду.

Для відпочивальників, які люблять комфорт, варто зазначити, що останнім часом у місті почали з’являтися цілком сучасні невеликі приватні готелі. Так, у готелі Premier, розташованому прямо на березі Дніпра, крім власне номерів є ресторан з європейською кухнею та бар, зал для боулінгу, білярдна й ігрова кімната для малечі.

ШАТО КНЯЗЯ ТРУБЕЦЬКОГО

Якщо виїхати з Нової Каховки, перетнути Дніпро поруч з Каховським водосховищем і повернути направо, ви потрапите у ще одне унікальне місце – Виноробне господарство князя Петра Миколайовича Трубецького або Шато князя Трубецького.

Нещодавно відроджене господарство не має масштабного виробництва, однак на території історичної будівлі шато XIX сторіччя можна зупинитись у готелі, замовити екскурсію, і відвідати підвали, у яких зберігаються понад 10 тисяч пляшок вина, з яких 7 тисяч – спадщина радянської епохи.

Ви також зможете замовити дегустацію вироблених на відродженому виноробному господарстві вин.

Неподалік від шато, в смт Козацьке, розташовані руїни палацу князя Трубецького. Він був збудований на межі XIX-XX ст. у стилі французького ренесансу.

А між руїнами палацу і шато знаходиться, напевне, найдавніша архітектурна пам’ятка регіону – так звана вежа Вітовта, яка була збудована на межі Великого Князівства Литовського орієнтовно наприкінці XIV століття і виконувала функції митниці. У XIX столітті вежа була відреставрована князем Трубецьким, у володіннях якого вона була розташована.

До речі, за словами місцевих науковців, ця старовинна споруда перебуває під загрозою знищення, і, можливо, шансів у поціновувачів старовини побачити її у наступні роки не так уже й багато. Справа в тому, що вежа опинилася на території майбутньої другої черги Каховської ГЕС. За словами місцевих науковців, навіть якщо вежа не буде пошкоджена під час будівництва ГЕС, водна межа наблизиться до неї впритул і вежа, напевне, буде заселена птахами, що прискорить її руйнування. Крім того, до вежі буде ускладнений доступ науковців та туристів.

Якщо ви готові пройтися вузькою стежкою та перетнути кілька струмків, заради незабутнього видовища, ви можете спуститися від вежі ближче до Дніпра та повернути праворуч на стежку над узбережжям. Тут розташована низка штучних водоспадів, висота яких досягає місцями 16 метрів.За словами місцевих жителів, водоспади та численні струмки утворилися тут завдяки тому, що вода з Каховського водосховища, призупинена його греблею, знайшла собі обхідні шляхи й повертається таким чином до Дніпра.

Текст і верстка Одинцовой Анастасії, фото надані управлінням туризму Херсонської ОДА та Одинцовой Анастасії