Поліція Херсонщини поповнилася бійцями КОРД

4 Березня 2017 19:39

3 березня 40 бійців підрозділу спеціального призначення КОРД (Корпус оперативно-раптової дії) отримали сертифікати про закінчення курсу підготовки. Середній вік випускників – 30 років. Вони нестимуть службу у Херсонській та Миколаївській областях.

У заході взяли участь перший заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий, глава Національної поліції України Сергій Князєв, заступник керівника Нацполіції Олексій Руденко та керівник відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Крістофер Сміт.

За словами Сергія Ярового, до КОРД потрапили гідні люди, які пройшли бойові дії в зоні АТО – ті, хто гідно ніс службу по охороні спокою громадян держави.

«Ваші патріотизм, гідність та професіоналізм будуть серйозною допомогою Національній поліції і керівникам територіальних органів поліції. Абсолютно впевнений у вашій підготовці та професіоналізмі. Хочу подякувати вам за роботу. Я впевнений, що ми побудуємо гідну державу», – зазначив перший заступник міністра внутрішніх справ.

Навчання у Центрі підготовки підрозділів поліції особливого призначення тривало два місяці. Усі бійці пройшли навчання за методикою підготовки спецназу Адміністрації США з питань боротьби з наркотиками, спецназу Прикордонного патруля США та групи спеціального призначення дивізіону «Техаські рейнджери» Служби Маршалів США – за підтримки Уряду Сполучених Штатів Америки.

За словами Голови Національної поліції України, головна мета навчання – відпрацювати єдину тактику дій спецназу поліції. Цей передовий підрозділ поліції має виконувати не політичну, а поліцейську функцію – захищати громадян.

«Стартувало вас близько 400 чоловік, до фінішу дійшли 40. І це хороший результат. Ви першими прийматиме удар по затриманню злочинців. Дуже би хотілося, аби при прийнятті миттєвого рішення, а такі ситуації будуть, ви максимально захищали особовий склад та громадян», – зазначив Сергій Князєв.

КОРД, який побудований за моделлю американського SWAT, – абсолютно новий, єдиний і універсальний підрозділ особливого призначення Національної поліції України. Основними його завданнями є затримання особливо небезпечних озброєних злочинців та організованих кримінальних груп, проведення спецоперацій зі звільнення заручників тощо.

Бійці КОРД також надають підтримку іншим підрозділам поліції з метою забезпечення переважаючої вогневої потужності над правопорушниками та беруть участь в антитерористичних операціях, що проводяться Антитерористичним центром при Службі безпеки України.

«Ви 12-та і 13-та групи, які успішно закінчили цей курс. Те, що ми вам показали: тактику дій у малих групах, ножовий бій, парамедицину та інші елементи, ви повинні щодня тренувати та проходити заняття на місцях. Ваше ремесло – це «м’язова пам’ять». І якщо боєць буде постійно тренуватися на місцях, то у бою він буде першим. Друге та не менш важливе – це планування спецоперацій. Це передумова вашого успіху. Для вас життя людини має бути передусім», – сказав Олексій Руденко.

Керівник відділу з правоохоронних питань посольства США в Україні Крістофер Сміт зазначив, що добре пам’ятає минулорічний випуск першої групи КОРД у Києві.

«Нам приємно бути вашими партнерами та бачити широкі перспективи подальшого співробітництва. Ви – елітний спецпідрозділ Національної поліції, на вас розраховує народ та партнери», – підкреслив Крістофер Сміт.

Нагадаємо, що на сьогоднішній день діє 11 територіальних підрозділів КОРД – у Київській, Житомирській, Рівненській, Закарпатській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Чернівецькій, Одеській, Донецькій областях та у Києві. У планах – підготувати КОРД для решти областей.