Нацрада вимагає від телеканалів «UA: Перший» і ТЕТ збільшити потужності аналогових передавачів на півдні Херсонщини

11 Лютого 2017 11:30

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вимагає від телеканалів «UA: Перший» і ТЕТ повернути передбачені їхніми ліцензіями потужності аналогових передавачів у селі Василівка Херсонської області, де ці канали вже кілька років мовлять з удвічі меншою потужністю, унаслідок чого зменшено територію покриття сигналом.

Про це стало відомо під час засідання Нацради 9 лютого.

Як розповів член Нацради Сергій Костинський, Національна суспільна телерадіокомпанія України («UA: Перший») уже вирішує питання про збільшення потужності передавача на 8 ТВК у Василівці до ліцензійних 5 кВт (нині фактична потужність – 2,5 кВт).

Натомість телеканал ТЕТ подав до Нацради заяву про переоформлення ліцензії з проханням зменшити потужність передавача на 42 ТВК у Василівці з передбачених ліцензією 0,5 кВт до 0,2 кВт. 9 лютого Нацрада розглянула цю заяву – і відмовила каналу, посилаючись на те, що за даними Концерну РРТ, який є оператором аналогових телевізійних мереж, унаслідок зменшення потужності передавача понад 30 тис. осіб буде позбавлено можливостей дивитися телеканал ТЕТ.

Де-факто канал ТЕТ уже кілька років мовить з потужністю передавача 0,2 кВт. Нацрада своїм рішенням зобов’язала ТЕТ повернути ліцензійну потужність. На прохання директора з розвитку мереж групи «1+1 медіа »Андрія Мальчевського Нацрада дала телеканалу два місяці на вирішення цього питання.

Для Нацради таким принциповим є мовлення у Василівці, оскільки йдеться про південь Херсонської області. Там багато «білих плям» покриття сигналом українських телеканалів, і телеглядачі переходять на супутникове ТБ, де дивляться російські телеканали, зауважив Сергій Костинський.

Голова Нацради Юрій Артеменко зауважив, що Нацрада з’ясувала в Концерну РРТ, у яких каналів загалом у яких містах фактичні потужності передавачів менші за ліцензійні, і звернулася до мовників з листами протягом місяця узгодити свою діяльність з ліцензійними умовами.

За словами пана Костинського, Нацрада пішла на поступки ліцензіатам і не призначала їм позапланових перевірок і не давала санкцій за зменшення потужностей передавачів. А поки що просто попросила виконувати ліцензійні умови.