Вітовтова вежа: як зберегти історичну пам’ятку Херсонщини

5 Лютого 2017 14:41

Гостя студії Херсонського телеканалу VTVPlus – керівниця ІРЦ «Правовий Простір», правозахисниця Наталія Бімбірайте. Також вона є координаторкою проекту «Дні Литви у Херсоні». Збереження культурної та історичної спадщини регіону, точніше одного з її цінних об’єктів – Вітовтової вежі – саме навколо цієї теми побудовано діалог.

Вітовтова вежа – історична пам’ятка на під’їзді до Нової Каховки. Фото: nk-online.tv

Каховське водосховище, що на території Херсонщини, планують розширювати. Водночас у самому епіцентрі запланованого будівництва (у селі Веселе Бериславського району) розташована історична пам’ятка – Литовська вежа, або як звуть її в народі, Вітовтова вежа. Простояла вона тут понад 600 років, від ХІV століття, з часів Великого князівства Литовського. Тодішній правитель, Князь Вітовт займався укріпленням східних кордонів своєї держави, території, яка прилягала до Чорного моря, і зміг успішно захистити цей край від набігів Золотої Орди. Також є інформація дослідників про те, що Вітовтові вдалося об’єднати території колишньої Київської Русі. Саме там, де зараз знаходиться вежа, проходив найбільший шлях Кримського ханства в напрямку Литви, Польщі, в Європу. А сама споруда виконувала, за однією з версій істориків, функцію митниці, тому ще одна її назва – Вітовова митниця.

Але тепер існує загроза знищення історичної пам’ятки або як мінімум ізоляції від відвідувачів. Громадські активісти схвильовані такими намірами, адже вежа – частина історії краю, яку слід берегти, також вона має величезний туристичний потенціал.

Вітовтова вежа, вид всередині. Фото: nk-online.tv

Подібні пам’ятки є на території нинішньої Білорусі, в Естонії. Тому вежа має величезний потенціал і для туризму, і для досліджень. На території Херсонщини – це найстаріша споруда. Ми її маємо берегти. За 600 років башта встояла, навіть при будівництві Каховської ГЕС! – говорить Наталя Бімбірайте.

Під час зустрічі правозахисниця розповідає й інші важливі подробиці щодо історичної та культурної цінності Литовської вежі. А також про те, що слід зробити, аби пам’ятка була відреставрована та збережена, зокрема йдеться про необхідність внесення її до Реєстру пам’яток національного значення.