У Генічеську шукають шляхи забезпечення міста теплом

18 листопадаа 2016 06:12
ФОТО TRAVELING.DN.UA

ФОТО TRAVELING.DN.UA

Приєднання Генічеська до української ГТС уряд розгляне вже цього року. Про це заявив голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв під час виїзної колегії ОДА в Генічеську. «Окупність магістрального газопроводу «Енергодар — Верхній Рогачик — Нижні Сірогози — Іванівка — Новотроїцьке — Генічеськ Херсонської області» — 1,3 мільярда гривень, — зазначив Андрій Гордєєв. — До кінця місяця нам потрібні чіткі розрахунки, які покажуть реальний потенціал споживання газу Генічеським, Новотроїцьким, Іванівським, Нижньосірогозьким районами області. Якщо ці розрахунки доведуть збільшення потенційної потреби споживання газу названими районами і ми вийдемо на окупність нового газопроводу протягом 20 років, питання його будівництва може бути вирішено вже цього року, а наступного — почнеться саме будівництво».

В ОДА зазначають, що будівництво такого газопроводу дозволить газифікувати 44 населених пунктів Генічеського та Новотроїцького районів Херсонської області, а також відкриє перспективу розвитку магістральних газопроводів для газифікації східної частини Херсонської області. Проведення чергової наради в Міненергетики заплановане на грудень 2016 року.

Під час засідання колегії, в якій взяли участь і керівники Генічеського району та мер міста, була озвучена ситуація з поточним газопостачанням. Так, на сьогодні Генічеський район споживає 40—43 тисячі кубів газу на добу. Можливості видобутку становлять близько 65 тисяч кубів. Проте ці обсяги є недостатніми у разі тривалих морозів. Наразі обласна влада пропонує вирішувати проблему за рахунок встановлення мешканцями району твердопаливних котлів. Щодо будівництва газопроводу, за стабільного фінансування, його можуть завершити протягом чотирьох років, зазначив Андрій Гордєєв.

Нагадаємо, проблеми з газопостачанням Генічеська виникли в січні 2016 року, коли самопроголошена кримська влада припинала подачу українського газу, що зберігався в Глібовському підземному сховищі й використовувався для потреб Генічеського району та частини Криму.

Іван АНТИПЕНКО, «День»