На Херсонщині зводять пам’ятник «Кримчанам, загиблим у боях за єдність України»

9 листопадаа 2016 06:40
МАЛЮНОК НАДАНО АВТОРОМ

МАЛЮНОК НАДАНО АВТОРОМ

Неподалік с. Ставки Каланчацького району триває будівництво меморіалу під назвою «Кримчанам, загиблим у боях за єдність України». Ініціатива встановлення належить Благодійному фонду «Героїка», який займається спорудженням пам’ятників борцям за волю України по всій території країни.

«Ідея спорудити пам’ятний знак «Кримчанам, загиблим у боях за єдність України» виникла на початку 2016 р. У такий спосіб наш фонд вирішив вшанувати українських вояків із Криму, які загинули у боях з російськими окупантами, — розповідає керівник БФ «Героїка» Павло ПОДОБЄД. — Ми розуміємо, що найближчим часом наших хлопців у Криму не вдасться вшанувати, отже, вирішили спорудити цей меморіальний об’єкт якнайближче до кордону — на півдні Херсонської області, на трасі Е-97, на відстані 6 км від кордону з тимчасово окупованим Кримом».

«Ми консультувались із низкою державних інституцій щодо того, кого саме вшанувати у камені. Зупинились на уродженцях Криму, які загинули у бою чи внаслідок бойових дій (померли від важких поранень або каліцтв). Наразі це 21 вояк», — каже Павло.

Пам’ятний знак за своєю формою є традиційним українським військовим хрестом, встановленим на кам’яному постаменті. Обабіч монумента розміщені гранітні брили з іменами 21 кримчанина. З тротуарної плитки викладено майданчик довкола композиції і доріжка до монумента. На майданчику запроектовано також восьмиметрову щоглу з Державним Прапором України.

Меморіал будує майстер із Черкащини Олег Собченко, який сам є учасником АТО. Пам’ятник зводять коштами благодійників. Через це термін завершення будівництва дещо затягується. «Станом на сьогодні проект готовий на 60%. Тепер, коли пам’ятник набув реальних обрисів, дедалі частіше біля нього зупиняються подорожні, роздивляються, розпитують і фотографують. Діапазон вражень великий: від «Молодці, потрібна справа. Низький уклін загиблим героям!» до «Нашо воно вам треба?», — каже Павло.

За його словами, наразі потрібна допомога у вигляді будматеріалів: щебінь, дерево, пісок, квітники, прожектор прямої дії. Усіх охочих допомогти Павло просить писати на електронну пошту heroic.spirit@gmail.com або зв’язатися з ним через Facebook.

Іван АНТИПЕНКО, «День»