Чи буде Генічеськ з газом?

21 Жовтня 2016 06:42
ФОТО З САЙТА KARTAGORODA.COM.UA

ФОТО З САЙТА KARTAGORODA.COM.UA

Під час пленарного засідання чергової сесії обласної ради депутати звернулися до президента і прем’єр-міністра України з проханням допомогти вирішити проблему газопостачання Генічеського району, що виникла після окупації Криму Росією.

Як писав «День» у матеріалі «Як зимуватиме Генічеськ?» (№178 від 4 жовтня 2016 р.), з початку окупації АР Крим Росією Генічеськ забезпечується газом виключно з родовища Стрілкове, що розташоване у Херсонській області. Постачання газу для потреб населення міста в літній період здійснюється за рахунок поточного видобутку на Стрілковому родовищі. Надлишок видобутого влітку газу передавався для тимчасового зберігання в ПХГ Глібовське, що розташоване на території півострова. Взимку український газ відбирався з ПХГ і направлявся в Генічеськ для покриття пікових рівнів споживання. Однак після окупації самопроголешена кримська влада не повертає український газ на територію Генічеського району. Через це в січні цього року без опалення на кілька днів залишились близько чотирьохсот приватних будинків.

Протягом року обласна влада не змогла знайти підтримки у вирішенні цієї проблеми в уряді. В адміністрації запровадили пільгову програму закупівлі твердопаливних котлів для власників приватних будинків, а також перевели на тверде паливо соціальні установи.

Під час обговорення звернення до уряду і президента в облраді звучали критичні зауваження про бездіяльність влади, яка не змогла посунути питання з «мертвої» точки.

«Ми просимо побудувати газопровід, але його проектувати тільки 24 місяці, а зима вже через два місяці, — заявив у виправдання заступник голови ХОДА Олександр Адамчик, — ХОДА працювала над цим питанням майже рік, ми встановили в школах і дитсадках додаткові котли, в лікарні теж, переводимо людей на альтернативні джерела. Ми забезпечимо газ в багатоповерхівках, але приватний сектор доведеться переводити з газу на альтернативні джерела».

За словами голови ОДА Андрія Гордєєва, під’єднання Генічеська до української газотранспортної системи коштуватиме близько 1 мільярда гривень. Гордєєв вважає, що цю проблему треба постійно актуалізувати перед урядом, адже підключення Генічеського району до об’єднаної української ГТС дозволить додатково газифікувати сусідні райони. Щодо цього опалювального сезону, Гордєєв радить генічанам встановлювати твердопаливні котли.

Іван АНТИПЕНКО, «День»