Директором НПП «Нижньодніпровський» став Олексій Чачібая

3 Серпня 2016 13:46
ФОТО ІВАНА АНТИПЕНКА

ФОТО ІВАНА АНТИПЕНКА

Днями постійно діюча комісія конкурсного відбору керівників підприємств, установ і організацій Міністерства екології та природних ресурсів України визначила переможця конкурсного відбору на заміщення посади директора Національного природного парку «Нижньодніпровський». Протягом кількагодинного засідання претенденти на посаду представляли свої пропозиції щодо утримання, розвитку, охорони, відтворення та рекреаційного використання природних комплексів і об’єктів нацпарку.

В результаті засідання директором «Нижньодніпровського» обрали мешканця м. Берислав, екс-голову Бериславської РДА, голову районної парторганізації ВО «Батьківщина» Олексія Чачібая. У фіналі конкурсу з ним змагалися екс-голова Херсонської ОДА Борис Сіленков та директор Каховського лісництва Микола Мамроцький.

Нагадаємо, після створення НПП «Нижньодніпровський» наприкінці минулого року відповідним указом президента України, почалася дискусія щодо очільника нового заповідного об’єкту. «День» уже писав про кулуарне призначення колишнім в. о. міністром екології та природних ресурсів Сергієм Курикіним тимчасовим директором парку Ігоря Яковлєва, якого пов’язують із кількома мисливськими товариствами на Херсонщині. Цей факт спричинив  протест місцевих екоактивістів, а Ігор Яковлєв фактично не приступив до виконання своїх обов’язків.

Разом з тим, в області триває лобістська кампанія щодо відміни указу президента (!) про створення нацпарку. Про цей процес «День» писав у матеріалі «Кому дістануться плавні Дніпра?» (№133-134 від 29.07.2016). Судове засідання мало відбутися 1 серпня.

Новопризначений директор НПП «Нижньодніпровський» Олексій Чачібая в коментарі «Дню» зазначив, що вважає спроби відмінити указ президента через суд безперспективними і планує почати свою роботу із зонування території парку. «Оскільки національний парк — структура нова, нам потрібні кваліфіковані наукові співробітники, які будуть відбиратися на конкурсні основі. Крім того — чимало господарських моментів: виділення приміщень і, передусім, — винесення в натурі зональні ділянки, які закріплені за парком. Це такі зони як заповідна, господарська, тимчасової рекреації. Важливо також налагодити якісний зв’язок з органами місцевого самоврядування, службою охорони та поліцією, — говорить Олексій Чачібая. — Для цього потрібне відповідне фінансування, але про це я буду говорити, коли підпишу контракт на посаду директора парку».

Іван АНТИПЕНКО, «День»