Обрано переможців конкурсу «Легенди Херсонщини»

27 Червня 2016 09:43
Socioprostir

Socioprostir

Днями у Херсоні відбулося урочисте нагородження переможців літературного конкурсу «Легенди Херсонщини». На конкурс було надіслано більше 40 легенд. Літературний конкурс «Легенди Херсонщини» проводився, щоб виявити та підтримати талановитих авторів, розповсюдити історії та легенди про Херсонщину, викликати інтерес до нашого регіону, як туристичного осередку України. Організатором конкурсу став благодійний фонд «Майбутнє Херсонщини».

Учасники надсилали або творчо осмислені, або власні легенди на різноманітні теми. Переважно тематикою робіт стали історії рідного села, селища чи міста. У конкурсі брали участь усі охочі, незалежно від віку, літературного досвіду, особистих досягнень чи професійної освіти.

Ми з представниками депутатського корпусу облради прочитали всі ваші твори. Звичайно, було важко визначити переможців, адже всі роботи чудові, – зазначила Оксана Рукавішнікова. – Дякую учасникам конкурсу. Я вважаю, що займатися вивченням історії нашого краю дуже важливо. Сподіваюсь, що незабаром вийде і книга «Легенди Херсонщини».

Урочисте нагородження переможців відбулось 15 червня у ХОНУБ ім. О.Гончара.

Найяскравіші легенди, що не увійшли до призових місць, були оцінені окремо, а їх автори отримати призи від меценатів проекту.

Отже, у категорії “18+” перемогли:

– 1 місце – Федір Торбенко (псевдонім автора) м.Херсон – 1000 грн.

– 2 місце – Галина Соломахіна м.Каховка – 600 грн.

– 3 місце – Дмитро Овдійчук м.Херсон – 400 грн.

Меценатами та ініціаторами започаткування грошових винагород стали Засновники Фонду Руслан Лазарчук та Юлія Ситник.

– 3 місце – Ольга Лозова м.Каховка (отримала окремий приз від партнерів Фонду – Ольги Жукової, поїздку в “Марійкіну Садибу”.

Обираючи переможців, члени журі вирішили присудити окремо премію Гран-Прі одному з учасників, легенди якого сподобались найбільше. Ним став Юрій Безух з смт.Нижні Сірогози. Юрій давно захоплюється краєзнавством, хоча працює лікарем-терапевтом у райлікарні. Його легенди вже здобули своїх прихильників. Юрій Безух, отримав  грошову винагороду  (1500 грн.), від громадської діячки, депутата Новокаховської міської ради та директора медичної клініки «Богдан» – Ірени Лепень. Ірена побажала автору подальшого натхнення та наголосила, що тема проекту «Легенди Херсонщини» є близькою їй особисто, бо вона переймається питаннями розвитку культури, архітектури та історії рідного краю.

У категорії «Діти» зайняли призові місця:

– 1 місце – Ярослав Хоменко, 7 клас (від засновниці Фонду Наталії Руденко отримав відпочинок з батьками у кінному клубі «Grand Prix»)

– 2 місце – Андрощук Катя, с.Львове Бериславського району, 10 клас (отримала подарунок від депутата Херсонської обласної ради Віктора Деркача)

– 2 місце – Маркуца Кирило м.Нова Каховка, 11 клас (від начальника обласного управління архітектурних пам’яток Івана Солоніцкого отримав подорож в справжню експедицію, на скіфськи розкопки, адже хлопець мріє стати археологом)

– 3 місце – Дрюк Дар’я м.Херсон, 5 клас (отримала подарунок від депутата Херсонської обласної ради Юрія Рожкова)

– 3 місце – Андрющенко Влада м.Каховка, 11 клас (отримала в подарунок професійну фотосесію в студії “13” від друзів та партнерів Фонду)

Крім того, Дмитро Воробйов, 10-класник з м.Каховки отримав приз від депутата Херсонської обласної ради Віктора Помазнюка за вподобаний твір – розробку туристичного маршруту визначними місцями Херсонщини.

Наталка Турчин з с.Одрадного Донецької області отримала картину особисто від голови Фонду Юлії Ситник, оскільки її легенда про Херсонський «будинок з привидами» викликала ностальгічні почуття, шкільні спогади.

Приз глядацьких симпатій отримав Микола Черкасов з м.Нова Каховка за легенду «Мудрощі легендарного отамана Чорнобая». Його та Маркуцу Кирила з м.Нова Каховка, друзі Фонду «Новокаховське товариство охорони культурної спадщини» запросили на екскурсію старою частиною м.Нова Каховка, з метою долучення їх до проекту «Кам’яні Вишиванки».

Після урочистостей всі залюбки долучились до цікавого та пізнавального майстер-класу від Юлії Литвинової зі створення старослов’янських оберегів.

Окрему подяку організатори конкурсу висловили Косован Яні та арт-студії пісочної анімації «Острів» за подарункові сертифікати на майстер-класи для дітей.

Джерело: Socioprostir