У Херсоні будують першу в Україні «зелену школу»

11 Червня 2016 12:22

6b10b9f2ab182708a977bd74cedda45e3361b0dfНову школу за сучасними технологіями будують на базі Антонівської ЗОШ №21, що в передмісті Херсона. Проект реалізується представництвом НЕФКО в Україні в межах програми фонду «Північна ініціатива гуманітарної підтримки та енергоефективності». Будівництво «Зеленої школи» відбувається з урахуванням технологій енергозбереження. Зокрема, заклад обладнують сучасною системою рекуперації повітря, що забезпечуватиме прохолоду в класах влітку і зберігатиме тепло взимку, а також сонячними батареями, які розташують на даху школи», — зазначає директор ЗОШ № 21 Галина Лугова.

У школі зможуть навчатися до 200 дітей — вдвічі більше, ніж раніше. Новий корпус передбачає сім класів, спальню, ігрову кімнату, читальний та актовий зали, туалети з душовими кабінами. Посол Міністерства закордонних справ Фінляндії Юхані Тойвонен говорить, що у Фінляндії такі технології популярні через зручну збірну конструкцію, яка може експлуатуватися до 100 років. «Каркас школи доставили із Фінляндії. Наразі тривають будівельні роботи, які планують завершити до 25 серпня. В експлуатацію школа буде введена 1 вересня 2016 року. Ми не лише хочемо якісно виконати свою роботу, а й поділитися власним досвідом і знаннями, щоби Україна переймала успішний досвід Фінляндії. «Зелена школа» — втілення екологічного мислення. Поки що такий проект — єдиний в Україні, але, сподіваюся, не останній», — каже Юхані Тойвонен.

Новий навчальний заклад будується за співфінансування Херсонської міської ради, яка надала два мільйони гривень, та фінської сторони — 3,5 мільйона. За словами міського голови Херсона Володимира Миколаєнка, цей приклад підштовхнув до ідеї побудувати подібну школу в селищі Комишани, але вже лише за кошти міста.

Іван АНТИПЕНКО, «День»