Лісівники Херсонщини вимагали фінансування

20 Квітня 2016 15:40
Фото з сайту Херсонської ОДА

Фото з сайту Херсонської ОДА

Учора, 19 квітня під стінами облдержадміністрації зібралися кілька десятків працівників лісових господарств області. Вони вимагали від влади відновити фінансування галузі, припинити звільнення і підняти проблему на державному рівні.

Річ у тім, що у бюджеті на 2016 рік не передбачено коштів на фінансування лісових господарств, а функціонування лісгоспів має здійснюватися за рахунок реалізації садибного матеріалу і продажу паливних дров. Однак лісгоспи Херсонщини не мають право заробляти кошти від реалізації деревини, так як область не є ресурсною у галузі лісового господарства. В результаті таких змін, багато лісівників лишились без заробітної плати, а іншим довелось брати відпустки за свій рахунок. 358 працівників з 600 вимушені працювати за скороченим графіком від 2 до 5 годин. Також звільнено близько 25 % працівників (200 осіб).

«Вчора в Цюрупинському лісгоспі в один день виникло три пожежі, з якими було не впоратись без допомоги сусідніх лісгоспів. До гасіння пожежі залучали звільнених водіїв пожежних машин», – наводить слова голови Херсонської обласної організації профспілки працівників лісового господарства Марія Глод сайт ОДА. – Також у нас немає можливості забезпечити повноцінну роботу лісопожежних станцій та лісової охорони, яка виявляє пожежі. Із 450 працює лише 45 працівників».

До лісівників вийшов заступник голови ОДА Ігор Шепелєв. Він заявив, що обласну владу також не влаштовує ця ситуація, тому вони ініціюють зміни у бюджеті та пропонують створити концепцію розвитку лісової галузі. В ОДА також повідомили, що 23 квітня відбудеться виїзне засідання комітету з розподілу бюджетних коштів Верховної Ради України, на яке буде винесено це питання. Окрім того, проблему пожежної безпеки на Херсонщині винесуть на розгляд Ради національної безпеки і оборони України.

Іван АНТИПЕНКО, «День»