Мінекології оголосило конкурс на посаду директора НПП «Нижньодніпровський»

1 Квітня 2016 12:43
Фото Івана Антипенка

Фото Івана Антипенка

Відповідний наказ за підписом в.о. міністра екології і природних ресурсів Ганни Вронської опубліковано на сайті міністерства. У ньому сказано, що конкурсом займатиметься профільна постійно діюча комісія міністерства. Конкурсний відбір почнеться не раніше ніж за 30 календарних днів після розміщення оголошення на сайті міністерства, а завершиться — протягом 30 днів з початку розгляду заяв претендентів.

Як писав «День» (див. №12 від 27 січня 2016 року), 24 листопада минулого року Президент України підписав указ про створення на Херсонщині Національного природного парку «Нижньодніпровський» у пониззі Дніпра площею понад 80 тисяч гектарів. Через кілька місяців колишній в.о. міністра екології та природних ресурсів Сергій Курикін підписав наказ, в якому призначив в.о. директора новоствореного нацпарку Ігоря Яковлєва, який працював у секретаріаті Кабінету Міністрів України. Таке рішення мінекології викликало обурення екологічних активістів з Херсонщини, адже з тими, хто роками добивався створення заповідного об’єкта, ніхто не порадився. Понад те, призначення в.о. директора нацпарку стало несподіванкою і для обласної влади Херсонщини.

Обурення полягало не лише в таємності процедури призначення керівника, а й у його сумнівному минулому. Річ у тім, що Ігор Яковлєв був співзасновником громадської організації Товариство мисливців та рибалок «Чінтрель», яке 2007 року отримало 12,5 тисяч гектарів мисливських угідь у Генічеському районі в оренду на 49 років. Тобто директором заповідного об’єкту фактично призначили мисливця. «Призначили людину, про яку я не чув ні 2014-го, ні 2015 року, хоча, здається, був присутній на всіх можливих нарадах, де обговорювалося питання створення національного природного парку «Нижньодніпровський», — зазначав тоді відомий екологічний активіст Петро Тєстов.

Іван АНТИПЕНКО, «День»