Томенко: Більшість нових депутатів не розуміють місії і призначення парламенту

30 Березня 2016 14:09
Фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»

Фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»

Екс- депутат Верховної Ради Микола Томенко в інтерв’ю «Дня» заявив, що більшість нових депутатів не розуміють місії і призначення парламенту.

«Після розчарувань першого Майдану, я вважав, що треба підстрахуватися, підписавши публічний договір із кандидатом у президенти Петром Порошенком про те, що гуманітарні цінності є пріоритетами держави і Президента, і інтелектуальну еліту, а не чиновники, буде залучено до формування гуманітарної стратегії. Я вважав, що така публічна система домовленостей допоможе вибудувати стратегію іншої країни. Півтора роки моїх зусиль показали, що гуманітарні цінності не є пріоритетом і для цієї влади», – зазначив він.

Томенко пояснив, що нині сформована унікальна система організації влади. Всі пишуть, що державою керує так звана стратегічна сімка. Не знаю, яка стаття Конституції визначає її «керівною і спрямовуючою силою».

«У нас є легітимними виборні структури. В Основному Законі написано, що парламентом керує коаліція, а в коаліції рішення ухвалюють усі депутати — учасники коаліції. Але парламентська коаліція збиралася лише одного разу, коли її поставили перед фактом, що кандидатура прем’єра вже погоджена, тому за це рішення потрібно лише проголосувати. Жодне інше питання, жодного разу на загальних зборах коаліції не обговорювалось. І загалом, нині влада намагається перетворити Верховну Раду на «місце не для дискусій». Але ж загальновідомо, що чим жорсткіша дискусія у парламенті, тим менше конфліктів у суспільстві», – підкреслив він.

«Історія з Верховною Радою після другого Майдану — сумна, оскільки і більшість нових депутатів, і керівництво не розуміють місії і призначення парламенту. Якщо ми критикували «Партію регіонів» за кнопкодавство, то сьогодні воно узаконене понятійно: головна місія депутата – натискувати кнопки», – сказав Томенко.

Джерело: День