Херсонщина планує отримувати з відновлюваних джерел 22% електроенергії

16 Лютого 2016 08:44

viterKherson_0_oДо 2020 року Херсонщина має намір довести потужність об’єктів альтернативної електроенергетики до 152,62 МВт, а обсяг електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел, – до 22,6%.

Про це йдеться у розпорядженні голови Херсонської ОДА “Про підсумки виконання програми підвищення енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики у Херсонській області на 2012-2015 роки”, – передає Херсонська ТРК Скіфія.

Вже у нинішньому році у області планують ввести в експлуатацію чотири нових об’єкта (3 підприємства) альтернативної енергетики загальною орієнтовною потужністю 9,3 МВт. За словами заступника голови Херсонської ОДА Олександра Адамчика, один із стратегічних інвесторів Херсонщини ЗАТ “Чумак” має намір побудувати на території області 140 вітряків. Крім того, є плани щодо розвитку сонячної енергії.

Наразі на Херсонщині працюють 4 підприємства альтернативної енергетики – 6 об’єктів загальною потужністю 43,856 МВт, у тому числі 4 вітрові електростанції – 33,05 МВт та 2 сонячні – 10,806 МВт. У 2015 році ці станції виробили більш 130 млн. кВт-год електричної енергії.

Сьогодні вітрові електростанції працюють у Чаплинському, Скадовському та Каланчацькому районах. Так, ТОВ “СивашЕнергоПром” побудувало у селі Григорівка Чаплинського району I-III черги вітроелектростанції “Сиваська” потужністю 2,3 МВт. Загальна планована потужність електростанції – 250 МВт.

ТОВ “Віндкрафт Україна” звела три вітроелектростанції: “Новоросійськ” потужністю 9 МВт (с. Новоросійське Скадовського району), “Ставки” потужністю 12 МВт (с. Ставки Каланчацького району) та “Берегова” потужністю 9 МВт (Тарасівська сільська рада Скадовського району).

При цьому ТОВ “Івано Енержі” здійснює дослідно-розвідувальні роботи з вимірювання сили і напрямку вітру, а також робить оцінку сейсмічної активності у районі Благодатного Іванівського району. ТОВ “Трифонівка Енержі” виконує дослідно-розвідувальні роботи з вимірювання сили і напряму вітру на території с. Трифонівка Великолепетиського району.

ТОВ “Атлас Енерджі” встановило у Високопільському районі біля смт Високопілля 4166 сонячних панелей потужністю 1 МВт і отримало “зелений тариф” на продаж електричної енергії. Загальна потужність об’єкта – 8 МВт. Разом з тим, ТОВ “Соларенерго” на території Лазурненського селищної ради Скадовського району ввело в експлуатацію першу чергу сонячної електростанції потужністю 9 МВт, загальна потужність – 27 МВт.

Джерело: Еcotown