На Херсонщині почали виготовляти брикети з рисового лушпиння

15 Лютого 2016 13:10
ecotown.com.ua

ecotown.com.ua

У Новоолександрівці Каланчацького району Херсонської області почали виготовляти паливні брикети з відходів виробництва рисової крупи.

Інноваційну лінію запустив підприємець Євген Реут для утилізації лушпиння, яке утворюється в результаті переробки вирощеного на сусідніх плантаціях рису, передає Голос України.

За словами раціоналізатора, дві тисячі тонн якісної рисової крупи залишають після себе майже чотириста тонн лушпиння. «Зазвичай такі відходи спалюють або скидають на поля як природне добриво, – розповідає раціоналізатор. – Однак власних рисових чеків у мене немає, а влаштувати багаттячко – собі дорожче – можуть оштрафувати за шкоду довкіллю».

Підприємець купив технологічну лінію з виробництва паливних брикетів і першим на Херсонщині використав рисове лушпиння як сировину.

«Рисові» брикети гарно пресуються і мають досить високу температуру горіння, – розповідає Євген Реут. – Оцінку теплотворності нового палива, яку вдалось зробити лише завдяки експертам з Харкова – на Херсонщині немає відповідного обладнання, виявилася більш ніж обнадійливою: кубометр брикетів з відходів виробництва рисової крупи при згорянні давав тепла не менше, ніж кубометр дубових дров, і майже так само, як низькосортне вугілля».

«Рисові» брикети у Євген Реута розбирають, як гарячі пиріжки. Наразі підприємець оцінює можливість встановлення другої технологічної лінії і готовий приймати на переробку лушпиння з сусідніх господарств в обмін на ті ж брикети.

На Херсонщині «рисове» паливо стало доступною і ефективною альтернативою природному газу та вугіллю. Проректор Херсонського державного аграрного університету Сергій Незнамов замовив двадцять тонн брикетів з рисового лушпиння для твердопаливної котельні навчального закладу. «Ціна в дві гривні за кілограм із доставкою зіставна з вартістю вугілля, – розмірковує він. – Однак викопне паливо треба замовляти, а рисові плантації – під боком». Сергій Незнамов планує також придбати чи взяти в оренду лінію з виготовлення еко-палива для забезпечення вузу альтернативою власного виробництва.

За даними департаменту АПК Херсонської облдержадміністрації, минулого року на плантаціях Скадовського та Каланчацького районів Херсонщини загальною площею 7,5 тисячі гектарів виростили понад 45 тисяч тонн рису. Відповідно, запаси лушпиння для паливних брикетів потенціально становлять 9 тисяч тонн.

Джерело: Еcotown