Унікальний календар про Ханську Україну вийшов друком у Херсоні

29 Грудня 2015 05:56
peace.in.ua

peace.in.ua

У Херсоні 28 грудня 2015 року відбулася презентація унікального просвітницького видання – фотокалендаря «Ханська Україна» на 2016 рік.

Фотокалендар присвячений культурній спадщині доби Кримського ханства на теренах Південної України. Видання містить історичні нариси та художні знімки пам’яток і пам’ятних місць, пов’язаних з історією кримськотатарського народу в Херсонській, Миколаївській, Одеській областях.

“Ханська Украина – термін, який звучить незвично для нашого вуха, насправді був звичайним в середні століття і позначав умовно територію від молдавських Дубосарів, степів південного Бугу, проходив по території сьогоднішньої Одеської, Миколаївської та Херсонської областей аж до територій Приазов’я і більшу частину Краснодарського краю РФ і позначав іншими словами прикордонну територію Кримського Ханства. У нашому ж виданні він носить скоріше художній сенс. Взагалі цей період історії України в радянських підручниках з історії просто ігнорувався, зважаючи на те, що термін кримські татари, як і весь народ, просто був під забороною. Відповідно і про Кримське ханство – державу кримських татар, (що існувала з 1441 по 1783 роки і припинила своє існування після анексії Криму Росією в 1783 році) інформація була надзвичайно малодоступна. Сама ж Кримська держава в середні віки, вважалася однією з найрозвиненіших і сильних держав у Європі. І в цьому виданні, ми спробували в дуже стислій формі розповісти про цей надзвичайно мало вивчений період нашої спільної історії. Випуском цього видання ми насамперед хотіли розповісти про маловідомі факти історії сучасної України. Без знання усіх без винятку історичних віх, важко усвідомити справжні основи єдності країни” – підкреслює Ібрагім Сулейманов, Голова Херсонського міського меджлісу і керівник кримськотатарського культурно-спортивного центру «Куреш».

«Ханська Україна» є першим в Україні видавничим проектом, що в загальнодоступній формі освітлює ці маловідомі аспекти вітчизняної історії.

Автором фотографій та текстів є відомий в Криму історик, письменник та телеведучий Олекса Гайворонський.

Видавничий проект здійснено Кримськотатарським культурно-спортивним центром «Куреш» за підтримкиУкраїнської Миротворчої Школи.

Фотокалендар випущено обмеженим накладом та призначено для розповсюдження на безоплатній основі в освітніх, культурних, наукових закладах, обласних бібліотеках, органах державної влади, іноземних представництвах.

В роздрібний продаж видання не поступатиме.

Заявки від закладів та організацій, що відповідають зазначеним критеріям для безоплатного отримання фотокалендаря, просимо надсилати за адресою kuresh.kherson@gmail.com.