У Херсонському Doc.Клубі відбувся показ фільма «Пощо, маловірна?!»

26 листопадаа 2015 15:10
03 (1)

socioprostir.org.ua

Декілька днів тому, 20 листопада, у Херсонському Doc.Клубі відбувся показ документального фільма «Пощо, маловірна?!» (Матвєй Трошинкін, Росія). Фільм демонструє звичайне щоденне життя 13-річного хлопця Петра, який має синдром Дауна. «Сонячному» синові сільського священика хочеться подивитися на світ з дзвіниці батьківської церкви. Але він не може подолати страху перед незвіданим, тож йому допомагає мати.

Ці спроби його сходження пронизують весь 55-хвилинний фільм та є чудовою ілюстрацією подолання людських страхів, боротьби над сумнівами щодо власних сил та віри в себе. Символічно, що показ та дискусія відбулись 20 листопада, саме у Всесвітній день дітей та річницю прийняття Конвенції ООН з прав дитини. Тому, звичайно, що говорили й про права дитини. У контексті теми фільму, піднімали питання забезпечення права дитини на освіту, в тому числі й про особливості впровадження інклюзивної освіти в Україні.

Як живуть сонячні дітки нашої області, розповіли їх батьки, які обїєднались у громадську організацію «Сонячні діти Херсонщини». Так, Ірина Ханнікова, голова організації, виступила під час дискусії як експертка. Вона зазначила, що в контексті освіти для сонячних дітей, вкрай важливими для сімей та самих діток є опанування життєво необхідних навичок, починаючи від організації власного побуту до навичок соціальної взаємодії. Також говорили й про найболючішу проблему, яку озвучили батьки «сонячних діток» – це дискримінація та несприйняття цих дітей в суспільстві. До речі, таку проблему суспільства можна долати через розвінчання міфів навколо цієї генетичної особливості, через інформаційні заходи за участю батьків «сонячних» діток.

socioprostir.org.ua

socioprostir.org.ua

Довідка

Херсонський Doc.Клуб був створений у травні 2015року двома громадськими організаціями – ГО «Режисер.Орг.» та МО «Нова генерація». Doc.Клуб – це кіноклуб від фестивалю про права людини Docudays, метою якого є сприяти активізації діалогу про права людини в українському суспільстві. Після кожного перегляду фільму є можливість поділитись враженнями від стрічки, поговорити про цінності, питання та проблеми, що підіймає то чи інший фільм.