До уваги херсонських старшокласників! Особливості ЗНО-2016

23 листопадаа 2015 12:40
firtka.if.ua

firtka.if.ua

Роз’яснення Міністерства освіти і науки щодо ходу підготовки до проведення та особливостей зовнішнього незалежного оцінювання у 2016 році. За матеріалами Інформаційного бюлетеню Міністерства освіти і науки, листопад 2015.

Над чим зараз працює Український центр оцінювання якості освіти? Про які особливості проведення ЗНО-2016 варто знати? Коли складатимуть ЗНО студенти навчальних закладів I-II рівнів акредитації? За якими програмами складатимуть ЗНО випускники 2016 року?

Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) отримав необхідне фінансування і активно готується до проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2016 році: розробляються і затверджуються тестові завдання, оновлюється матеріально-технічна база, перевіряється логістика (тиражування і доставка тестових завдань) та взаємодія між регіональними центрами, ведеться робота з доукомплектування штату, в першу чергу – ІТ-працівниками.

Окрім того, два регіональних центри були організовані і розпочали роботу фактично «з нуля» – це Херсонський регіональний центр оцінювання якості освіти, який повинен замінити в своєму регіоні колишній Сімферопольський центр, та Донецький регіональний центр оцінювання якості освіти у місті Слов’янську.

Цього року під час проведення ЗНО всі тести будуть однорівневими, практику використання поглиблених тестів поки що призупинено. Це пов’язано з тим, що університети нечасто вимагали в абітурієнтів результати саме поглибленого тесту, а його підготовка та обслуговування вимагало значних ресурсів (людей, коштів та часу). Проте в майбутньому УЦОЯО і Міністерство освіти планує повернутися до розробки і використання поглиблених тестів ЗНО.

Впровадження ЗНО для навчальних закладів I-II рівнів акредитації також відкладається до 2017 року.

Щодо використання минулорічних програм ЗНО – ця практика не несе жодної загрози для якості тестів. Навпаки, для учнів, які здаватимуть ЗНО у 2016 році це є зручним і зрозумілим – адже вже на початку навчального року вони знатимуть, які саме знання перевірятимуться під час тестування і зможуть якісніше підготуватися до здачі тестів ЗНО.

Зовнішнє незалежне оцінювання в 2016 році відбуватиметься в період з 5 травня до 10 липня.

Джерело: osvita.ua