Херсон: «Централізований адмінресурс не мав системного впливу на виборчий процес»

27 Жовтня 2015 09:36
Фото Івана АНТИПЕНКА

Фото Івана АНТИПЕНКА

Відповідно до результатів двох екзит-полів, проведених у Херсоні, у другий тур виборів мера міста точно потрапляє Володимир Миколаєнко. Зокрема, за даними опитування, проведеного «Благодійним фондом «Розвиток міста Херсона», діючий міський голова Володимир Миколаєнко набирає 26,5% голосів. На другому місці кандидат від ВО «Батьківщина» Владислав Мангер (14,3%), на третьому – Володимир Сальдо від «Нашого краю» (12,7%).

За даними опитування Регіонального представництва «АСО» в Херсонській області, Миколаєнко набирає 21,4%, Сальдо – 10,25%, Мангер – 8,3%. За результатами паралельного підрахунку, які повідомляють у кількох виборчих штабах, до Херсонської міської ради та до обласної ради проходять 7 партій: «БПП», «Батьківщина», «Опозиційний блок», «Наш край», «УКРОП», «Самопоміч», «Свобода». На межі проходження п’ятивідсоткового бар’єру знаходяться «Радикальна партія Олега Ляшка» та «Відродження». Втім, ці дані  приблизні і остаточні результати можуть різнитися на кілька відсотків. Потрапляння в ради таких партій як «УКРОП», «Самопоміч», «Свобода» можна вважати наслідком низької явки. Представники цих штабів зазначають, що за них проголосували переважно люди, які постійно ходять на вибори і мають усталені політичні погляди. Загалом, серйозних скандалів щодо встановлення результатів поки не зафіксовано. Сенсацією можна вважати вибори мера в Цюрупинську, де, за даними паралельного підрахунку одного з кандидатів, перемагає блогер і громадський активіст Дмитро Воронов. Він випереджає діючого міського голову Василя Плотнікова на 120 голосів. Між тим, сам Плотніков уже публічно привітав Воронова з перемогою і побажав виконати передвиборчу програму. У Новій Каховці прогнозовано перемагає діючий мер Володимир Коваленко, який ішов самовисуванцем. За попередніми даними, він набрав близько 53% голосів. У Каховці вже вітають кандидата від «БПП» Андрія Ткаченка. У Голій Пристані несподівано посаду міського голови виборов кандидат від “Батьківщини” Олександр Бабич. Він набрав на 54 голоси більше за діючого мера Анатолія Негру, який керував містом з 1998 року.

Явка виборців була, як передбачалося, невисокою. За даними ЦВК участь у голосуванні взяли 37,41% виборців, що внесені до списків. Найбільшу явку показали у Верхньорогачицькому (53,3%) та Великоолександрівському  (49,7%) районах. Порівняно з усією Україною на Херсонщині явка чи не найнижча. Цей факт може призвести до неочікуваних результатів у ході встановлення остаточних результатів.

«На Херсонщині більшість порушень були пов’язані з поганою методичною та технічною підготовкою виборчих комісій, – коментує координатор довготермінового спостереження громадської мережі «ОПОРА» в Херсоні Максим ЄЛІГУЛАШВІЛІ. – Це незнання Закону «Про місцеві вибори», недостатнє фінансування, стислі строки для виготовлення виборчих бюлетенів, їх передачі та належного прийняття. Були також зафіксовані факти підкупу виборців і таких порушень, що мають ознаки спроб фальсифікації результатів виборів. Також були спроби організувати «каруселі», підвози виборців на дільниці. Але централізований адміністративний ресурс не мав системного впливу на виборчий процес.

Були зафіксовані факти не знятої агітації на виборчих дільницях. Надходило багато повідомлень від виборців по Херсону, Каховці, Новій Каховці, що на мобільні телефони приходять смс-повідомлення з закликами голосувати за певних кандидатів. У великій кількості по місту Херсону та області розміщені білборди, які мають зовнішні брендові ознаки політичних партій-суб’єктів виборчого процесу, але не несуть прямого агітаційного змісту. До такої маніпулятивної технології вдалися партії «Наш край», «Відродження», «Опозиційний блок», ВО «Батьківщина».

За інформацією обласного управління внутрішніх справ, за день голосування до міліції надійшло 38 повідомлень про порушення законодавства, по всіх фактах ведеться перевірка. За нашими спостереженнями, міліція оперативно реагувала на повідомлення з дільниць як по Херсону, так і по інших містах області. Можна констатувати високий рівень взаємодії правоохоронних органів з виборчими комісіями та іншими суб’єктами виборчого процесу.

Можна зазначити, що дільничні виборчі комісії недбало ставились до процедур підрахунку голосів,  допускали помилки. Так у Новій Каховці міська комісія приймала пакети з документами не підписані і без печаток.

З боку виборців теж було різне ставлення до виборів. При підрахунку голосів масово фіксувались бюлетені, в яких замість позначок були зроблені лайливі написи, були бюлетені зовсім без позначок або з кількома позначками. А дехто проявляв зайві емоції під час голосування через невдоволення роботою ДВК.

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото автора