Активісти Херсонщини доводять: Громадські ініціативи – рушійна сила змін у громаді

12 Жовтня 2015 08:35
socioprostir.org.ua

socioprostir.org.ua

«Поясни, що таке флешмоб? Бо відпустив дружину і не знаю куди?» – Саме такі запитання задають громадським активістам у сільських громадах. І це не просто слова – проект, флешмоб, тренінг, мережа. За ними стоять соціальні ініціативи громадських організацій, які поступово змінюють села та райцентри.

Досвід роботи, існуючі практики в сільських громадах обговорили активісти під час Форуму «Громадські об’єднання – рушійна сила змін у громаді». Захід відбувся 30 вересня 2015 року у Херсоні і став підсумком проекту «Локальні НДО для розвитку громад», що впроваджувався молодіжною громадською організацією «Нова генерація».

– Робота з місцевими громадськими об’єднаннями у сільській місцевості – це пріоритетний напрямок діяльності МО «Нова генерація» . Більше десяти років наша організація надає експертну підтримку, навчання, консультування представникам інших організацій та ініціативних груп, виконуючи при цьому функції ресурсного центру, – зазначає директорка проекту «Локальні НДО для розвитку громад» Оксана Сілюкова.

Привітала учасників форуму перша заступниця голови обладміністрації Валентина Січова. У заході взяли участь як новачки громадського руху, так і досвідчені експерти, які багато років працюють у «третьому секторі» України. Депутатка Херсонської обласної ради Лариса Оленковська та радниця голови облдержадміністрації Наталя Возаловська розповіли про реформи з децентралізації на рівні територіальних громад та роль громадських організацій у цьому процесі.

Голова Фонду розвитку громад «Захист» Лариса Польська поділилась досвідом, як працюють три основні принципи в її організації – публічність, підзвітність та прозорість.

Директорка Інформаційного Ресурсного Центру «Правовий простір» Наталія Бімбірайте розповіла учасникам та учасницям про можливості отримання первинної та вторинної безоплатної правової допомоги в громадах. А також презентувала портал «Правовий простір».

– На порталі є два сервіси – це чат-консультація, тобто живе спілкування з юристом у чаті, та письмова консультація за 24 години. Коли будь-яка людина може написати запитання юристу та протягом 24 годин отримати розгорнуту відповідь фахівця. Навіть з найвіддаленішого населеного пункту зараз можна отримати безоплатну правову допомогу використовуючи Інтернет, – зазначає Наталія Бімбірайте.

Але учасники форуму не були пасивними слухачами. В межах заходу діяли майданчики для обговорень та майстер-класи. І кожен міг розповісти про вже реалізований проект чи ініціативу, обговорити труднощі, з якими стикаються у громадах. Запропонувати нові ідеї та спланувати подальші кроки участі громадськості у здійсненні реформ на рівні своїх громад.

– На Форумі зустрілись не лише однодумці, а вже давні друзі, яких здружив цей проект. Була рада всіх бачити, чути про ваші досягнення та успіхи, – коментує Наталія Гульванська (Херсонська область).

– Приємно відчувати себе СВОЄЮ в Херсоні на Форумі “Громадські організації – рушійна сила змін у громаді”. Зустріла друзів, відчула їх позитив, побачила усмішки і радість. Рецепти успіху та уроки від представників НДО, органів влади та місцевого самоврядування – це кроки, які ми вже маємо робити! – зазначає учасниця форуму Оксана Цисінська (Львівська область).

Громадська активістка Юлія Болгак (Миколаївська область) ділиться власними враженнями:

– Члени нашої організація “Центр розвитку туризму та збереження екології “Збережи світ” активно брали участь у майстер-класах та дискусіях. За цікаву та корисну інформацію, як ефективно залучати ресурси на реалізацію громадських ініціатив дякуємо Сергію Авєркову. Для нашої, ще досить молодої організації, було корисним зрозуміти, яким чином можна залучати кошти для реалізації своїх ідей. Також члени нашої організації стали учасниками тематичної дискусії “Розвиток громади – в чому рецепт успіху?” з Оксаною Сілюковою, це допомогло нам зрозуміти, яким чином привернути увагу громади до громадської діяльності.