Виставу на тему ЛГБТ показали у Херсоні попри погрози

15 Вересня 2015 09:32
unn.com.ua

unn.com.ua

Через погрози фізичної розправи 13 вересня у Херсоні виставу на тему ЛГБТ показували у законспірованому місці, повідомляє кореспондент УНН.

Після анонсу вистави “Стігма” у місцевих ЗМІ на офіційних сторінках організацій, які називають себе патріотичними, з’явилось повідомлення з погрозами авторам п’єси, режисерам та взагалі всім, хто відвідає виставу.

“Присутність будь-якої людини на цій події може закінчитися для неї сумно, так як наші дії будуть відповідати тій небезпеці, яку несе пропаганда нетрадиційних цінностей… Наше місто має і буде чистим”, – йшлося у повідомленні.

Аби не наражати глядачів на небезпеку, організатори заходу провели його у завсім іншому місці, ніж планувалося. Про місце і час вистави журналістів та місцеву творчу інтелігенцію повідомили телефоном.

“Ми знали, що ця тема болюча, але не думали, що вона викличе таку агресію. Погрози фізичної розправи були направлені не лише в наш бік, але і на глядачів. Представники праворадикальних організацій обіцяли провокації і власникам закладу, де ми хотіли влаштувати прем’єру. Ми звернулись до правоохоронних органів. Така цензура недопустима в театрі, врешті-решт – це порушення наших прав”, – розповіла автор п’єси Наталя Блок.

За словами автора, вистава “Стігма” – документальна, побудована на інтерв’ю. У ній зібрані монологи реальних людей: представників ЛГБТ-спільноти, які не могли зізнатися оточуючим про свої вподобання; їх батьків, які не приймають своїх дітей та відмовляються від них; тих, хто жорстко критикує та засуджує людей з нетрадиційною орієнтацією; різні конфліктні ситуації. На сцені грає чотири актори, які, між іншим, не є представниками спільноти.

Автор п’єси додала, що головна її мета полягає у дослідженні взаємин ЛГБТ-спільнота із суспільством. Головною проблемою у таких взаємовідносинах творча група називає відсутність толерантності.

Після вистави присутніх запросили до обговорення запропонованої теми. Під час обговорення лунали різні думки щодо головних стереотипів, проблем, конфліктів, сприйняття людей з нетрадиційною орієнтацією у суспільстві.