У Херсоні відкрилася персональна виставка скульптур Вадима Федоровича

22 Серпня 2015 14:00

_kopyya_yz_dsc_0049Експозицію прийняв Херсонський обласний художній музей ім. О. Шовкуненка. На відкриття завітали чимало друзів автора, прихильники образотворчого мистецтва, журналісти, митці. Попри свою тривалу творчу діяльність, у Херсоні виставка Федоровча проходить уперше.

Вадим Федорович – уродженець міста Цюрупинськ, що неподалік Херсона. Ліпленням займався з дитинства. Вчився на факультеті станкової скульптури Республіканського художнього училища ім. Т. Г. Шевченка та на факультеті художньої прикладної кераміки Державного інституту прикладного та декоративного мистецтва у Львові.

«Вадим Федорович працював як у галузі станкової скульптури, пластики малих форм, створенні портретних образів, так і в галузі монументально-декоративної і паркової скульптури. Тематика його творів різноманітна: від релігійних образів, алегоричних композицій до національно-історичних персонажів та анімалістичної пластики. Для своїх творів майстер використовує штучний камінь та різноманітні синтетичні матеріали, які імітують мармур, мідь, бронзу. Роботи Федоровича відзначаються вишуканістю художнього почерку, індивідуальним трактуванням сюжетів різної тематики», – зазначає мистецтвознавець художнього музею Влада Дяченко.

За свою кар’єру скульптор брав участь у багатьох виставках в Україні, Німеччині, Польщі, США. Одна з відомих робіт Федоровича – внутрішнє оздоблення та іконостас в інтер’єрі церкви Св.Марії Магдалини в Одесі. До 2000-річчя Різдва Христового у Кафедральному Соборі Св.Олександри у м. Києві він створив пам’ятний знак і монументальне горельефное панно (14 стацій) «Хресний шлях Ісуса Христа на Голгофу».

На виставці у Херсоні Вадим Федорович представив 54 роботи. Більшість із них – на релігійну тематику. Зокрема, автор детально зображує тяжкий шлях Ісуса Христа до розп’яття, муки, які він терпить від конвоїрів, злих демонів. Є зображення апостолів Петра і Павла, Святої Марії з немовлям та інші. Окрім цього, експонуються роботи на козацьку тематику, портрети філософів, вчених та інші.

На запитання, чому за стільки років не вдавалося провести бодай одну виставку в Херсоні, Вадим Федорович відповідає, що так склалося його життя: у мандрах по країнах. «До 2000 року я майже весь час працював за кордоном: в Польщі і Німеччині. Відповідно, всі роботи там і залишалися, – пояснює скульптор. – Потім я повернувся, мені дали майстерню в Цюрупинську. Роботи накопичувались. І ось так склалося, що музей запропонував мені представити свої твори в Херсоні. Я не робив анотацій до творів. Моя задача – зробити. Сподіваюсь, глядачі задумаються над ними, знайдуть щось близьке».

dsc_0041

dsc_0044

dsc_0047

dsc_0054

dsc_0070

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото автора