ЗВІТ про діяльність народного депутата Миколи Томенка за період І-ІІ сесії VIIІ скликання Верховної Ради України

27 Липня 2015 18:19
112.ua

112.ua

ЗВІТ

про діяльність народного депутата Миколи Томенка

за період І-ІІ сесії VIIІ скликання Верховної Ради України

(лютий 2015 року – серпень 2015 року)

 

ЗАКОНОДАВЧА ДІЯЛЬНІСТЬ

Активність депутата

Микола Томенко був присутнім на  усіх 86 засіданнях Верховної Ради України.

За цей період він виступив у Верховній Раді України 77 разів ( 50 – з трибуни та 27 – з місця).

За оцінкою відповідальності у рейтингу щодо якості виконаних обіцянок порталу «Слово і діло» (ресурс надає доведені рейтинги відповідальності щодо виконання обіцянок державними чиновниками та політичними діячами), Микола Томенко посідає 5-те місце серед усіх 422 депутатів, виконавши 58% своїх обіцянок (32 обіцянки – виконані, 17 – не виконані, 6 – в процесі виконання). 

Законотворча діяльність

За період І та ІІ сесії VIIІ скликання Верховної Ради України (лютий-серпень 2015 року) Миколою Томенком як автором чи співавтором підготовлено 71 законопроект, з яких 13 ухвалено.

Серед тих, що стали законами, найважливіші такі:

  • Про мораторій на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді, який передбачає:

– зупинення неконтрольованої вирубки лісів та експорту української деревини;

– переорієнтація експорту з деревної сировини на продукцію більш широкого ступеня обробітку шляхом встановлення мораторію на вивезення за кордон деревини та пиломатеріалів у необробленому вигляді строком на 10 років;

– створення більшої доданої вартості на лісопродукцію, яка є національним багатством;

– стимулювання розвитку деревообробних та деревопереробних підприємств, відновлення деревообробної та меблевої промисловості, створення робочих місць.

  • щодо охорони тваринного світу та біорізноманіття, які передбачають:

– відновлення прав громадських інспекторів з охорони довкілля;

– забороняється проведення рубок головного користування та всіх видів поступових та суцільних рубок, вирубування дуплястих дерев у заповідній зоні національних природних парків;

– забороняється добування піску та гравію в річках та інших водоймах у заповідній зоні національних природних парків;

– у період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (тобто, запроваджується так званий «період тиші»): пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах;

– заборонена реклама браконьєрських знарядь та їх зберігання. А до заборонених знарядь лову додано електрогон, петлі, самолови, самостріли;

– забороняються використання тварини у кориді, створення та діяльність пересувних звіринців, пересувних зоопарків та пересувних виставок диких тварин, а також діяльність дельфінаріїв, що не мають природної морської води;

– забороняється розорювання або в інший спосіб пошкодження, ліквідація природних місць мешкання диких тварин (нір, барлогів, гнізд тощо);

– забороняється селекційний відстріл тварин у природних заповідниках;

– забороняється використання ведмедів та вовків на мисливських випробувальних станціях, а також для проведення іспитів, змагань і притравки мисливських собак;

– значне збільшення штрафів.

  • щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни:

– удосконалення системи забезпечення спеціальним автотранспортом учасників бойових дій;

– надання можливості сім’ям нагороджених померлих учасників бойових дій отримувати від держави соціальний захист;

– вирішення актуальних проблем учасників бойових дій та їх сімей.

  • щодо підтримки дитячо-юнацького спорту та фізичного виховання дітей:

– унеможливлює закриття дитячих та спортивних юнацьких шкіл без згоди Міністерства молоді та спорту України;

– не дозволяє зменшувати мінімальну кількість уроків фізичної культури у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах;

– скасовуються норми щодо запровадження плати за навчання дітей у дитячо-юнацьких спортивних школах.

  • про внесення змін до Закону України “Про рекламу”:

– щодо частки реклами, яка розповсюджується на телебаченні і радіо, що передбачає зменшенню частки реклами в одному рекламному блоці до 15% (тобто 9 хвилин на годину).

  • про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації:

– законом надається можливість бюджетним установам укладати енергосервісні договори терміном понад 1 рік, встановлюються гарантії для інвесторів у енергомодернізацію щодо виплати винагороди за досягнуту економію в рамках енергосервісного договору, визначається прозорий механізм відбору переможця тендеру на надання енергосервісних послуг, визначається виключно грошова форма оплати за енергосервіс тощо.

  • про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо особливостей виконання проектів міжнародної технічної допомоги на Чорнобильській АЕС):

– звільнення від оподаткування сприяє залученню донорських коштів для завершення будівництва саркофагу у 2017 році.

  • Постанова про проведення парламентських слухань на тему: “Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об’єкт “Укриття” та перспективи розвитку зони відчуження” (березень 2015 року), таРекомендації за результатами парламентських слухань, які передбачають:

– внесення змін до Закону України “Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему” та забезпечення її належного фінансування шляхом внесення відповідних змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2015 рік” та наступні роки;

– створення Загальнодержавної програми подолання наслідків Чорнобильської  катастрофи  на  2016-2021 роки та на період до 2026 року, передбачивши у ній вирішення проблем поліпшення медичного забезпечення та оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, придбання для них ліків; комплексного соціально-економічного  розвитку територій,  що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, та місць компактного переселення громадян; забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; моніторингу радіологічних наслідків Чорнобильської катастрофи, виробництва радіологічно безпечної сільськогосподарської  продукції; радіаційного захисту населення та екологічного оздоровлення забруднених територій; інформування громадян про радіаційний стан територій;

– внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” щодо  відновлення виплати доплати за роботу особам, які постійно працюють або які виконують службові обов’язки в зоні відчуження.

– створення Чорнобильського біосферного заповідника тощо.

Також народним депутатом підготовлено 30 поправок до законопроектів у другому читанні, 13 з яких враховано.

Робота із виборцями та зверненнями громадян

Станом на 20 липня 2015 року за ІІ сесію VIIІ скликання Верховної Ради України народним депутатом підготовлено 437 депутатських звернень та 18 депутатських запитів.

Серед питань, які вдалося вирішити за результатами депутатських звернень:

  1. Відновлення права дітей-сиріт та позбавлених батьківської опіки на вступ до ВНЗ поза конкурсом.
  2. Виплата заборгованості по зарплатам та стипендіям аграрним вищим навчальним закладам.
  3. Дофінансування дитячих спортивних шкіл у сумі 100 млн гривень.
  4. Недопущення закриття Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля.
  5. 200 бійців АТО лікується у медзакладах Державного управління справами.
  6. Прийнято рішення про повернення працюючим пенсіонерам-науковцям пенсій у повному обсязі.
  7. Вдвічі збільшено розмір премій переможцям Європейських ігор у Баку.
  8. Збільшення державного замовлення на підготовку бакалаврів та магістрів у низці вищих навчальних закладів.
  9. Виплата заборгованості по зарплатах працівникам Чорнобильської зони відчуження.
  10. Сприяння в отриманні статусу учасника АТО та державних нагород учасникам бойових дій та ін.

ГРОМАДСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ 

  • Фондом Миколи Томенка «Рідна країна» видано DVD-диск «7 історичних чудес України», до якого увійшли 10 фільмів про переможців та спецномінантів всеукраїнської акції «7 історико-архітектурних чудес України»: «Чернігів Стародавній», «Херсонес Таврійський», «Хортиця», «Києво-Печерська лавра», «Софія Київська», «Кам’яна могила», «Львів», «Острог», «Переяслав», «Стара Умань». Диск безкоштовно поширюється в освітніх закладах України.
  • Фондом Миколи Томенка «Рідна країна» перевидано аудіовидання «Класика української літератури. Живі голоси» – добірку унікальних аудіо-записів із голосами відомих українських літераторів. До диску увійшли 48 вибраних поетичних творів у виконанні авторів: Василя Симоненка, Василя Стуса, Павла Тичини, Максима Рильського, Володимира Сосюри, Андрія Малишка, Миколи Бажана, Платона Воронька, Олеся Гончара, Миколи Вінграновського, Миколи Сома. Диски безкоштовно поширюються в освітніх закладах України.
  • Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» розпочав проект патріотичної соціальної реклами (засобами зовнішньої реклами) «Любимо Київ – Шануємо Україну!», «Любимо Черкащину – Шануємо Україну!», «Любимо Хмельниччину – Шануємо Україну!», «Любимо Херсонщину – Шануємо Україну!».
  • Організовано підсвітлення Історико-культурного комплексу «Запорізька Січ», що входить до Національного заповідника «Хортиця», в кольори національного прапора України. Як відомо, Національний заповідник «Хортиця» визначено переможцем акції «7 чудес України».
  • Фонд «Рідна країна» презентував соціальну радіорекламу до 70-річчя Перемоги під загальним гаслом «ПЕРЕМОГЛИ ГІТЛЕРА! ПЕРЕМОЖЕМО Й ПУТІНА!»
  • Допомога в організації Всеукраїнського фестивалю телевізійних та радіопрограм «Кобзар єднає Україну!».
  • Надано допомогу військовим госпіталям, що знаходяться у Пущі-Водиці на Київщині, у м. Дніпропетровськ та м. Черкаси.
  • Фонд неодноразово надавав різноманітну благодійну допомогу військовим в зоні АТО та їхнім родинам.