Микола Томенко в Херсоні презентував просвітницькі проекти Фонду “Рідна країна”

3 Червня 2015 18:15

IMG_735728-30 травня народний депутат України, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко перебував на Херсонщині.

Під час візиту до нашої області Микола Володимирович провів зустріч з бібліотекарями, вчителями та викладачами вишів Херсона.

Основною метою зустрічі з інтелектуальною елітою міста була презентація просвітницьких проектів Фонду «Рідна країна». Засновник Фонду детально розповів про новий диск «7 історичних чудес України». Він зазначив, що до диску увійшли 10 фільмів про переможців та спецномінантів всеукраїнської акції «7 історико-архітектурних чудес України»: «Чернігів Стародавній», «Херсонес Таврійський», «Хортиця», «Києво-Печерська лавра», «Софія Київська», «Кам’яна могила», «Львів», «Острог», «Переяслав», «Стара Умань».

Це вже третій випущений Фондом «Рідна країна» DVD-диск із серії «7 чудес України», — нагадав Микола Томенко.

«Перші два диски («7 чудес України: замки, палаци, фортеці» із 20 фільмів та «7 природних чудес України» із 10 фільмів) користувалися надзвичайною популярністю серед викладачів історії, географії, краєзнавства тощо. Тому наш новий диск ми теж будемо поширювати насамперед серед освітніх закладів України», — повідомив М. Томенко.

IMG_7361Для прикладу присутнім продемонстрували фільм «Софія Київська». В кінці перегляду аудиторія жваво обговорювала проект й високо його оцінила.

Також Микола Володимирович презентував перевиданий і доповнений диск «Класика української літератури. Живі голоси». Це спільний проект Фонду «Рідна країна» та Національної радіокомпанії України, перше видання якого побачило світ 2008 року, до 17-ї річниці незалежності України. Цей диск — добірка унікальних аудіо-записів із голосами відомих українських літераторів. Так, до другого видання «Класики української літератури. Живі голоси» увійшли 48 вибраних поетичних творів у виконанні авторів: Василя Симоненка, Василя Стуса, Павла Тичини, Максима Рильського, Володимира Сосюри, Андрія Малишка, Миколи Бажана, Платона Воронька, Олеся Гончара, Миколи Вінграновського, Миколи Сома. Більшість записів — з фондів Українського радіо, решта — з приватних архівів. Найдавніший, з голосом Марка Кропивницького, який читає вірші Тараса Шевченка, датований 1906-м роком.

IMG_7375«Сьогодні вже загальновідомо, що одна із проблем несприйняття України як держави, її ідеології, спадщини та культури багатьма мешканцями Сходу пов’язана з тим, що більшість з них не виїжджала за межі своїх містечок чи власної області. За таких обставин антиукраїнські міфологеми російського телебачення виявилися достатньо дієвим інструментом в «руськоміровській» та антиукраїнській пропаганді», – зауважив в кінці зустрічі Микола Томенко.

На його переконання, об’єднувати країну військовими, адміністративними чи політичними способами надзвичайно важко. «Необхідно до цього додавати і просвітницькі методи. Тому я вже кілька років переконую владу зробити обов’язковою складовою навчальних планів (зокрема, з історії України) відвідування школярами найвизначніших історичних, архітектурних, природних пам’яток нашої держави», – зазначив засновник Фонду.

Він зауважив, що це повинно відбуватися не з ініціативи вчителів і за гроші батьків, а за організаційно-фінансової підтримки української влади та місцевого самоврядування.

Букрєєв Тарас, “Рідна Херсонщина”, фото автора