У Херсоні перейменували ще одну вулицю

18 Травня 2015 06:45
ck.ridna.ua

ck.ridna.ua

15 травня, в ході чергової сесії Херсонської міської ради депутати підтримали проект рішення щодо перейменування вулиці Паризької комуни у вулицю Дунайської флотилії. «За» проголосувало 40 обранців.

Втім, таке рішення лише частково можна віднести до одного з кроків у напрямку декомунізації, якщо прочитати пояснювальну записку до проекту рішення. У підписаному заступником міського голови Сергієм Черевком документі йдеться: «З метою гідної оцінки та належного вшанування подвигу моряків Дунайської військової флотилії, які захищали Херсон від фашистських окупантів у 1941 році, вшанування пам’яті загиблим херсонцям у роки війни, з нагоди святкування 70-річчя Перемоги над фашистськими загарбниками, увічнення пам’яті героїв Великої Вітчизняної війни, виховання патріотизму херсонців перейменувати вулицю Паризької комуни у Дунайську флотилію».

На думку херсонського історика Тараса Букрєєва, перейменування вулиці з такою назвою – позитивний крок. Втім, у поясненні можна було уникнути традиційних радянських формулювань. «Добре, що наше місто поступово позбавляється комуністичних топонімів. Паризька комуна як утопія комуністичного режиму жодним чином не пов’язана з Херсоном і була «притягнута» сюди лише з ідеологічною метою, – коментує Тарас Букрєєв. – Тоді як моряки Дунайської флотилії, у складі якої були сотні херсонців, героїчно захищали південь України в період німецької окупації, віддавали життя за свою землю і справді гідні вшанування нащадками. Разом з тим, якщо ми говоримо про декомунізацію України, вважаю недоречним використання ідеологічних штампів, на яких побудована антиукраїнська радянська історіографія. Як на мене, варто було б говорити про подвиг українців саме у боротьбі і перемозі над нацизмом у світі, а не про Велику Вітчизняну війну».

Нагадаємо, за останні два роки у Херсоні повернули історичні назви кільком вулицям. Замість вулиць Леніна, Карла Маркса і Червонофлотської, з’явилися Соборна і Грецька (дві частини колишньої вул. Леніна), Потьомкінська і Богородицька. А парк ім. Леніна перейменовано у Міський.

Нещодавно місцеві історики і краєзнавці звернулися до міської влади з планом дій щодо відновлення історичної пам’яті, назв і окремих об’єктів Херсона, які мають непересічне значення в розвитку міста.

Іван АНТИПЕНКО, «День»