8 травня має стати днем вшанування пам’яті і примирення, а 9 травня – святкуванням Перемоги

26 Квітня 2015 15:23
dt.ua

dt.ua

Про це народний депутат України Микола Томенко заявив під час свого виступу у парламенті.

Коментуючи дискусію навколо відзначення 8-9 Травня, Микола Томенко зауважив, що 8 травня в Україні будуть вшановувати воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій. А 9 травня треба віддати шану живим учасникам війни, які принесли нам перемогу над нацизмом.

«Українці як ніхто заслужили право святкувати Перемогу 9 Травня», – зазначив Микола Томенко.

Він нагадав, що за відвагу та мужність у боях із загарбниками орденами та медалями було нагороджено близько 2,5 мільйонів українців. Серед них 2072 українці отримали найвищу відзнаку Героя, 32 – двічі Героя, а уславлений Іван Кожедуб – тричі Героя.

Наші солдати і офіцери чотирьох українських фронтів визволяли від фашизму Польщу, Румунію, Угорщину, Болгарію, Чехословаччину, Югославію та Австрію.

Під керівництвом лейтенанта Олекси Береста із Сумщини у квітні 1945 року був піднятий прапор Перемоги над німецьким Рейхстагом.

Як відомо, Друга світова війна завершилась підписанням акту про капітуляцію Японії, а свій підпис від СРСР поставив наш генерал-лейтенант із Черкащини Кузьма Дерев’янко.

А в жовтні 1945-го Україна як держава, яка зробила найбільший внесок в перемогу над фашизмом стала однією з 50-ти країн-засновниць Організації Об’єднаних Націй.

«Це наша перемога, і у нас ніхто її не забере – ні Сталін, ні Путін. Тому мусимо 8 травня розповісти правду, пошанувати всіх, хто загинув в цій війні, і разом з європейським світом думати про примирення і про те, як не допустити третьої світової війни. А 9 травня – відзначити ветеранів і тих людей, які принесли перемогу. Ми є та держава і нація, яка має впевненість в своїх силах і яка знає, як перемагати. Перемогли Гітлера, переможемо і Путіна!», – підсумував М. Томенко.