На Арабатській стрілці сезон очікують з острахом

9 Квітня 2015 09:00
khersonci.com.ua

khersonci.com.ua

Весна на узбережжя Азовського моря приходить із запізненням. Навіть зараз, коли на більшій частині нашої області квітують першоцвіти та наливаються соком кленові і тополеві бруньки, на Арабатській стрілці – зимовий пейзаж.

Стрілкове, Щасливцеве, Генгорка та й сам Генічеськ зараз нагадують зимову Ялту із кінофільму “Асса”. Це тому, що море, яке вистигло за зиму, не дає повітрю прогрітись. Такі невеселі пейзажі та телесюжети про війну на сході наштовхують місцевих мешканців на невеселі роздуми.

“Курортний сезон – наш єдиний заробіток, – розповідає стрілківський сільський голова Олександр Пономарьов. – У нас же немає жодних підприємств”. За словами Олександра Петровича, найчастіше запитання, яке потенціальні курортники ставлять по телефону: “У вас військові є? – У тому-то й справа, що немає, – відповідає голова. – Були, але відійшли далі до кордону з Кримом”.

Проте минулого року військові і прикордонники стояли просто за селом. За словами Олександра Пономарьова, тоді Стрілкове перебувало практично на пороховій діжці. Будь-яка нештатна ситуація – і… Тому, як говорить голова, він разом з депутатами і виступав за розширення буферної зони, після чого, як відомо, потрапив до відділу СБУ.

Минулого року відпочивальників у Стрілковому було, за словами голови, на три чверті менше від сезону-2013. До цього відпочивати сюди їздили росіяни й білоруси. Тепер стрілківці сподіваються на мешканців центральної і західної України. Лише про подорожчання попереджають.

“Ціна путівки навряд чи залишиться колишньою, – говорить Олександр Петрович. – Газ, паливо, продукти, комунальні послуги – усе здорожчало”. Чим далі від сільради, тим песимістичніше налаштовані люди: “Те, що військові відійшли, добре, але обстановка у країні про відпочинок геть думати не дає, – говорить завідуюча сімейною амбулаторією Ольга Журавська. – Людям, коли у країні війна, не до відпочинку”.

Так само думають і у сусідньому Щасливцевому. Хоча відпочивальників, як зізнається секретар тамтешньої сільської ради Ірина Гуляєва, торік лише трохи було менше. Все ж кордон з Кримом далі. Проте, аби не відлякувати курортників, ціни на відпочинок у 2014 році залишили такими, як і рік перед цим. Та ще й доводилося боротися з недругами, які займались антирекламою Арабатки. Мовляв, тут бойові дії точаться.

Кому було вигідно зірвати курортний сезон, залишається здогадуватись. Не факт, що ці “товариші, які зовсім нам не товариші” не активізуються і цього року. Тому, за словами Ірини Володимирівни, інформацію треба обов’язково переперевірити у місцевих жителів. Однак у те, що курортників буде більше, тут все одно не вірять. “Прийде в Україну мир, тоді і будуть у нас відпочивальники”, – каже секретар.

Андрій БЕЙНИК, “Вгору”