У Херсоні відбувся Форум волонтерів

30 Березня 2015 10:27
zahyst.ks.ua

zahyst.ks.ua

27 березня в Херсоні відбувся Форум волонтерів, у якому взяли участь 157 лідерів громадських організацій, благодійних фондів, волонтерських груп та активних військових волонтерів з Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Одеської, Харківської, Дніпропетровської і Львівської областей. Форум організовано Фондом громади Херсона «Захист» у партнерстві з благодійним фондом «Милосердя та здоров’я» за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, ІСАР «Єднання», фонду ім. Чарльза Стюарта Мотта, Українського Форуму благодійників.

Тема, яку підняла директор Українського форуму благодійників Анна Гулевська-Черниш — «Волонтерство та благодійність за новими правилами: можливості та виклики», викликала жваве обговорення. В рамках Форуму відбулися чотири майстер-класи.
Здійснювалася онлайн трансляція роботи. У тих, хто не зміг потрапити на Форум є можливість переглянути відео-щоденник.
zahyst.ks.ua

zahyst.ks.ua

Результатом Форуму волонтерів  стало прийняття резолюції, яку офіційно буде направлено прем’єр-міністру України, міністру фінансів, голові Верховної Ради України, а також лідерам усіх парламентських фракцій:

Резолюція Форуму волонтерів

м.Херсон 27 березня 2015 р.

Ми, учасники Форуму волонтерів Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Одеської, Харківської, Дніпропетровської і Львівської областей, проаналізувавши зміни в законодавстві, яке регламентує діяльність благодійних організацій та волонтерів в Україні, закликаємо прем’єр-міністра України, міністра фінансів, голову Верховної Ради України, а також лідерів усіх парламентських фракцій та груп якомога швидше виконати вимоги сектору благодійності щодо вдосконалення законодавчої бази та створення механізмів реалізації вже ухвалених законів.

1. Вимагаємо прийняти постанови Кабінету Міністрів України відповідно до пункту «а» підпункту 170.7.8. пункту 170.7 статті 170 та пункту 33 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу Україна, які дадуть змогу застосовувати прийнятий у вересні 2014 року Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги” №1668, а саме звільнити від оподаткування на дохід фізичної особи благодійну допомогу учасникам АТО та їхнім родинам, вимушеним переселенцям та особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

2. Закликаємо якнайшвидше зупинити дію частини першої Закону України № 211-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України», який створює законодавчу колізію і відкриває шляхи до корупції, звільняючи в ручному режимі від оподаткування лише допомогу, надану міжнародними благодійними організаціями.

3. Запровадити механізм СМС-благодійності в Україні, ухваливши Проекти Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійного голосового та текстового повідомлення) №2440 та №2297-1, зареєстровані 19.03.2015. Ці законопроекти – результат півторарічних публічних консультацій мобільних операторів, благодійних організацій та уряду. Вони створюють умови для надання благодійної допомоги, сприятливі і для жертводавців, і для отримувачів допомоги, і для операторів мобільного зв’язку.

4. Прийняти у другому читанні і в цілому Законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування неприбуткових організацій) №2049, який передбачає зниження податку на дохід фізичної особи при отриманні благодійної допомоги з 20 до 15%.

Сподіваємося, що спільними зусиллями ми зможемо привести українське законодавство, яке захищатиме права та інтереси українських волонтерів та благодійників, до високих міжнародних стандартів і реального застосування на практиці.

Проголосовано одноголосно.