До уваги херсонців! Нове у пенсійному забезпеченні з 1 квітня 2015 року

26 Березня 2015 15:30

http://photo.unian.netПрезидентом  підписано Закон України від 02.03.2015 № 213-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення”, яким  внесено зміни до порядку призначення пенсій за віком на пільгових умовах і за вислугу років, а також тимчасово на період з 01.04.2015 по 31.12.2015 встановлено особливий порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам незалежно  від  дати призначення пенсії. За нашими розрахунками обмеження виплати пенсій застосовуватиметься лише для 5 % пенсіонерів області.

При цьому, тимчасовий порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам  не стосується 4 категорій громадян,а саме: інвалідів I та II групи, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій, членів сімей загиблих (померлих) військовослужбовців(незалежно від виду пенсії та закону, за яким  призначена пенсія).

Умовно всі законодавчі зміни можна поділитиза такими напрямками:

1) Виплата пенсій пенсіонерам, які працюють на “спеціальних посадах”. Зокрема, це стосується державних службовців, прокурорів, суддів, народних депутатів, деяких інших категорій працівників (журналістів,працівників органів місцевого самоврядування, митників тощо,  яким пенсії призначаються в порядку та на умовах, визначених Законом України “Про державну службу”).

Пенсії призначені відповідно до законодавства України у період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсій в порядку та на умовах, передбачених законами України “Про державну службу”, “Про прокуратуру”,“Про судоустрій та статус суддів”, “Про статус народного депутата України”,не виплачуються (виключення складають наукові пенсії).

Пенсіонери, що працюють на спецпосадах,  мають вирішити до кінця березня  – працювати чи звільнятися. Тим посадовим особам, які не повідомили про звільнення, виплата пенсії  з 01 квітня буде припинена автоматично. Після звільнення з роботи виплата пенсії поновлюється в раніше встановленому розмірі з дня, наступного за днем звільнення. Норми щодо перегляду розміру пенсії після поновлення Закон не містить.

У період роботи на інших посадах (у тому числі і на наукових) пенсії, призначені відповідно до спецзаконів виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 %  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність(1423,50 грн).

Військовим пенсіонерам, які працюють на спецпосадах,  пенсії не виплачуються. В період роботи на інших посадах – призначені пенсії виплачуються без обмеження.

Обмеження щодо виплати пенсії не застосовуються протягом особливого періоду до пенсій, що призначені особам, які проходять військову службу  або перебувають на посадах в Міністерстві оборони України,Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України, Міністерстві внутрішніх справ України, Апараті Ради національної безпеки і оборони України, Державній спеціальній службі транспорту, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Управлінні державної охорони України, Державній пенітенціарній службі України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національній гвардії України, органах військової прокуратури або беруть участь в антитерористичних операціях, здійсненні заходів із забезпечення правопорядку на державному кордоні, відбитті збройного нападу на об’єкти, що охороняються військовослужбовцями, звільненні цих об’єктів у разі захоплення, відбитті спроб насильницького заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою. Після завершення особливого періоду виплата пенсій таким особам здійснюється згідно із законодавством.

Наукові пенсії  у період роботи на наукових посадах, посадах державних службовців, депутатів, прокурорів, суддів, на інших спецпосадах виплачуватимуться у розмірі 85 % від розміру пенсії, яка призначена відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а в період роботи на інших посадах в розмірі 85 % призначеної наукової пенсії, але не менше 150 %  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Якщо людина працює на науковій посаді, а одержує пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов‘язкове державне пенсйне страхування”, то розмір цієї пенсії буде обмежено 85 % призначеної пенсії.

2) Виплата пенсій іншим категоріям працюючих пенсіонерів. У період роботи пенсіонера виплачуватиметься пенсія у розмірі 85 %, але не менше 150 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (949 грн x 150 % = 1423,50 грн). 

ДО УВАГИ ВСІХ ПЕНСІОНЕРІВ

Розміри пенсій до виплати визначатимуться за матеріалами пенсійних справ та даними персоніфікованого обліку. Надавати додаткові документи необхідно тільки тим пенсіонерам, які не повідомили про працевлаштування або звільнення з роботи.

Сума пенсії, яка підлягає оподаткуванню, визначається після проведення всіх виплатних обмежень.

3) Зміна умов призначення пенсій на пільгових умовах та за вислугу роківа саме законом передбачено:

-поступове підвищення пенсійного віку на 5 років для жінок, яким призначаються пенсії за віком на пільгових умовах і пенсії за вислугу років (кожні шість місяців пенсійний вік збільшуватиметься на півроку  починаючи з 01.04.2015). Норма щодо призначення пенсій незалежно від віку  і трудового стажу жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей, залишилася без змін.

-поступове збільшення загального страхового стажу, необхідного для призначення таких пенсій і для чоловіків, і для жінок на 5 років (на півроку  –  кожний рік починаючи з 01.04.2015).

-для окремих категорій, зокрема для працівників освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення, спортсменів, артистів, працівників льотного і льотно-випробного складу, працівників окремих видів суден, професій і посад плавскладу суден морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості, які  мають право на пенсію за вислугою років незалежно від віку, поступово на 5 років збільшуються  і вимоги щодо вислуги років. Особи, які станом на 01 квітня 2015 року матимуть необхідний спеціальний стаж за нормами, що діяли до цього часу, можуть скористатися правом на призначення пенсії за вислугу років  незалежно від дати звернення.

4) Проведення протягом  2015  року  перерахунку мінімального розміру пенсії та доплати за стаж  у разі збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,  незалежно від факту роботи пенсіонера. (для одержувачів пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування”)

Додаткову інформацію Ви можете отримати за телефонами «гарячої» лінії  35-39-02 (головне управління), 45-39-38 (управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян), 42-95-71 (управління Пенсійного фонду України в м. Херсоні).

Питання щодо реалізації Закону України від 02.03.2015 № 213-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення”

  1. Отримую пенсію у зв‘язку з втратою годувальника, призначену за померлого чоловіка на двох дітей до 18 років. Я особисто працюю на посаді державного службовця. Чи буду отримувати пенсію за таких умов з01 квітня 2015 року?

Так, оскільки пенсія у зв‘язку з втратою годувальника призначена на непрацездатних членів сім’ї. Факт Вашої роботи не впливає ні на розмір пенсії, ні на порядок виплати.

  1. Отримую пенсію по вислузі років як педагогічний працівник, працюю на посаді в органах місцевого самоврядування. Чи буду отримувати пенсію з 1 квітня цього року, якщо не звільнюсь з роботи?

Тимчасово, з 01 квітня по 31 грудня 2015 року,  пенсії призначені, в тому числі і за Законом України “Про пенсійне забезпечення”, у період роботи особи на посадах, які дають право на призначення пенсії або щомісячного  довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених законами України “Про статус народного депутата”, “Про державну службу”, “Про прокуратуру”, “Про судоустрій і  статус суддів”, не виплачуються.

Оскільки в статті 21 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” зазначено, що пенсійне забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування здійснюється  у порядку, визначеному законодавством України про державну службу,  тому виплата  пенсії  по вислузі років з 01 квітня 2015 року буде припинена.

  3. Отримую пенсію як журналіст з 2009 року, продовжую працювати на журналістській посаді, з  якої дати буде поновлено виплату пенсії та в якому розмірі, якщо планую звільнитись в травні поточного року?

Після звільнення з роботи виплата пенсії поновлюється в раніше встановленому розмірі з дня, наступного за днем звільнення після надання заяви на перерахунок та документів про звільнення з роботи.  Норми щодо перегляду розміру пенсії після поновлення Закон не містить.

  1. Пенсіонер по ІІІ групі інвалідності, якщо я звільнюсь з посади 30.03.2015, чи не залишусь в квітні без пенсії?

Так як на час звільнення з посади відомості про нарахування пенсії квітня будуть вже сформовані, Вам необхідно в найкоротші терміни надати заяву та документи про звільнення з роботи до управління Фонду за місцем проживання для подальшого опрацювання та включення в додаткові відомості квітня поточного року.

  1. Чи необхідно пенсіонерам, які прийняли рішення працювати на посаді державного службовця після 01 квітня 2015 року, повідомляти органи Фонду  для забезпечення правильності виплати пенсії?

Тим посадовим особам, які не повідомили про звільнення, виплата пенсії  з 01 квітня буде припинена автоматично.

  1. Одержувач пенсії за віком, маю ІІ групу інвалідності, працюю. Для отримання пенсії в 100 % розмірі чи необхідно перейти на пенсію по інвалідності?

Ні, Закон не містить вимог щодо обов’язкового отримання пенсії по інвалідності. Незалежно від факту роботи та посади, на якій працюють пенсіонери, призначена пенсія (незалежно від її виду та Закону за яким призначена) виплачується в повному обсязі інвалідам І та ІІ групи, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій, членів сімей загиблих (померлих) військовослужбовців (за наявності у пенсійних справах відповідних довідок МСЕК та статусних посвідчень).

  1. Працюю за цивільно-правовою угодою, отримую пенсію державного службовця. Чи буде враховуватись даний факт при виплаті пенсії?

Безумовно, бо за всіма цивільно-правовими угодами здійснюються відрахування до Пенсійного фонду. Така людина вважається працюючою. Пенсії, призначені відповідно до Закону “Про державну службу”, які не працюють на спецпосадах виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 %  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1423,50 грн).

  1. Я педагог, вже маю необхідний 25 річний стаж роботи за спеціальністю, але хочу ще попрацювати до кінця навчального року.  Чи не буде необхідний спеціальний  стаж для призначення пенсії за вислугою років визначатися за новими правилами?

Особи, які станом на 01 квітня 2015 року матимуть необхідний спеціальний стаж за нормами, що діяли до цього часу, можуть скористатися правом на призначення пенсії за вислугу років  незалежно від дати звернення. Ті особи, які не матимуть на 01 квітня 2015 року, зокрема – педагоги 25 років спеціального стажу, поступово по півроку на рік до 30 років збільшуються  і вимоги щодо необхідної вислуги років для призначення такої пенсії.

  1. В якому розмірі буде виплачуватись наукова пенсія, якщо я працюю на посаді в органах місцевого самоврядування?

Пенсія буде виплачуватись у розмірі 85 % від розміру пенсії, яка призначена відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

  1. Зареєстрований приватним підприємцем, на теперішній час не отримую доходу. Чи буде впливати цей факт на розмір одержуваної пенсії з 01 квітня цього року?

Якщо Ви зареєстровані в Єдиному державному реєстрі як приватний підприємець, то незалежно від одержання доходу Ви вважаєтесь працюючою особою і виплата пенсії буде здійснюватися з обмеженням 85 %, але не менше 1423,50 грн.

  1. Як буде провадитись відрахування ПДФО та військового збору до чи після відрахування 15% пенсії працюючим пенсіонерам?

Сума пенсії, яка підлягає оподаткуванню, визначається після проведення всіх виплатних обмежень.

  1. Чи будуть застосуватись норми щодо виплати пенсій пенсіонерам, які вийшли на пенсію до набрання чинності цим законом.

Прикінцевими положеннями Закону визначено, що порядок виплати пенсій поширюється на всіх пенсіонерів незалежно  від  дати призначення пенсії.