Херсонський кіноклуб популяризує українські короткометражні фільми

2 Січня 2015 12:51
www.facebook.com

www.facebook.com

Розвивати кіно в невеликому обласному центрі — амбітна ідея, яка часто лишається нереалізованою. Втім, херсонські любителі екранного мистецтва упродовж кількох років уперто намагаються довести, що це можливо. Кіноклуб «Режисер.орг» робить акцент на підтримці місцевих кіноаматорів. Неодноразово проводили кіномарафони, майстер-класи і тренінги з відомими українськими режисерами, діє творча майстерня для дітей.

Нова ініціатива від «Режисер.орг» — покази українських короткометражок. У затишному залі в центрі міста можна безкоштовно познайомитись із кращими роботами сучасників і класиків. Так, переконані організатори, український глядач стає ближчим до свого мистецтва, яке часто залишається поза увагою масштабних комерційних проектів.

— На відміну від Києва і кількох великих обласних центрів, наше місто показами якісних стрічок не балували. Тому ми вирішили створити кіноклуб, в якому транслюватимуть українське: кінокласика, нові короткометражні фільми, прем’єри робіт місцевих любителів, — зазначає керівник кіноклубу «Режисер.орг» Леонід ЄЖУРОВ. — Українське кіно — це продукт, який нелегко дістати. Короткометражки — це лаконічність. Кілька хвилин — і портрет готовий. Короткометражки найчастіше створюють з думкою «ось, як я можу, так що дайте знімати велике кіно». Тому набагато легше отримати дозвіл від автора на безоплатний показ таких робіт у Херсоні.

Однією з «найтепліших» історій попереднього кінопоказу стала стрічка режисера Марини Артеменко «Не менше 50 кг». Після перегляду присутні ділилися враженнями за кавою, а також поспілкувалися з авторкою через Skype.

— Це чудова ідея. Особливо щодо короткометражного кіно. Адже цей формат розрахований переважно на кінофестивалі, такі фільми рідко доходять до звичайних глядачів. Тому кіноклуби — часто єдиний вихід донести українське кіно до глядача, — коментує Марина АРТЕМЕНКО.

За анонсами показів можна стежити на сторінці кіноклубу у Facebook.

Іван АНТИПЕНКО, «День»