Ми зобов’язані зробити бодай крок до формування технократичного уряду, – Томенко

29 листопадаа 2014 07:55

kmuПро це радник Президента, народний депутат України Микола Томенко сказав вчора в інтерв’ю каналу «Інтер».

Говорячи про формування Уряду, він зазначив, що розмови про те, що партії не повинні за квотами визначати своє представництво в Кабінеті Міністрів, повинні бути підтверджені реальними діями.

«Я сподіваюсь, що у вівторок на пленарному засіданні ми зробимо бодай перший крок до формування технократичного уряду, який має бути побудований за такою схемою: так звані «корупційні» міністерства повинні очолювати люди, що не мають конфлікту інтересів з партіями, певними фінансово-політичними або олігархічними групами. Вони мусять бути професійними людьми, що вже довели свою успішність», – зазначив М. Томенко.

Він так само не виключив, що було би корисним на деякі з цих міністерств призначити міністрами іноземців, що приймуть українське громадянство. «Це невелика проблема, – вважає політик. – Якщо є така ідея, то достатньо внести відповідні зміни до чинного законодавства і дати право Президенту у виключних випадках надавати українське громадянство одразу за зверненням таких людей, яких сьогодні Україна потребує для проведення реальних реформ».

В той же час Микола Томенко не виключив і появи в Уряді відомих політиків, що представляють ті чи інші фракції. «Водночас ми повинні розуміти, що це – не просто політики, а люди, за яких несе відповідальність конкретна політична сила. Тобто, умовно кажучи, треба чітко зафіксувати, що, скажімо, за соціально-економічне життя несе відповідальність «Народний фронт», за міжнародні відносини та питання боротьби з корупцією – «Блок Петра Порошенка» тощо», – зазначив М. Томенко.

Якщо вдасться в Уряді бодай чітко та публічно розділити відповідальність між суб’єктами коаліційної угоди та залучити до його складу незалежних фахівців (в тому числі іноземців), це буде правильним рішенням за сьогоднішніх обставин, переконаний народний депутат.