Волонтерські вихідні: допомога військовим – з усього світу

25 Жовтня 2014 12:45
10603642_10154763448090271_194707739999376512_n

http://vgoru.org

Протягом двох вихідних волонтери центру «Армія SOS Херсон» доставляли допомогу військовим. У суботу бійцям батальйону «Сармат» відвезли передачу з Литви, Білорусі та Америки, у неділю – передали благодійний вантаж із Ужгорода.

Теплі речі, взуття, продукти, військове приладдя – все це як ніколи є актуальним для військових, що охороняють кордони Херсонщини з Кримом. Надто зважаючи на осіннє похолодання, недалеку зиму і при цьому – вкрай плачевний стан української армії, якій від Міноборони перепадає лише таке собі харчування, зброя зразка 80-х та боєприпаси. Решта – заслуга волонтерів і народу. Саме завдяки їхнім зусиллям за півроку матеріальний стан армії дійсно покращився. Саме ці мужні люди одягають, годують солдат, збирають кошти, ціною лише їм відомих зусиль знаходять і везуть з усього світу військове приладдя – і доставляють усе це військовим.

Бійцям «Сармату» – повний «клопик» необхідного

Одна з таких активних волонтерів – Ольга Гальченко, асистент програми «Права людини та правосуддя Міжнародного фонду «Відродження». Свій нинішній візит вихідного дня Оля провела з максимальною користю: повертаючись із поїздки до Литви, на прохання координатора волонтерського руху «Армія SOS Херсон» Наталі Бімбірайте привезла до Херсона передачу від друзів з трьох країн світу! У зовсім невеличкому Оліному легковичку, який друзі лагідно називають «клопиком», вмістилася ціла купа необхідного: теплі спальники та сухпайки – з Литви, військова оптика – з Білорусі, теплі речі та білизна – від української діаспори в Америці. Як усе це вдається зібрати та довезти до наших прикордонників – окрема історія, але цієї суботи весь благодійний крам Оля та її друзі-волонтери благополучно доставили до батальйону «Сармат». Окрім цього, передали хлопцям малюнки від студентів-художників Херсонського училища культури.

«З такими волонтерами ми переможемо – 100 %!!!»

До херсонських волонтерів киянка-Оля приєдналася ще у червні, коли допомогла відшукати та придбати прилад нічного бачення для військових у зоні АТО. Потім були поїздки на кордон з херсонськими друзями-волонтерами, жах від побаченого – і дієва допомога. З тих пір дівчина постійно підтримує наших на кримському кордоні: через соцмережі до допомоги залучає товаришів, колег, друзів з усього світу. На зібрані кошти придбала і передала для армії прилад нічного бачення, тепловізор, 5 прицілів нічного бачення.

Наступного після візиту до Херсонщини дня, у своєму Фейсбуку Оля напише: «Цього разу херсонський кордон зустрів нас пронизливо-холодним степовим вітром і цілою ватагою щенят, що верещали від захвату. Ми «тусили» в коптерці у комбата,  слухали військові байки, багато сміялися, багато стримувалися, щоб не плакати, отримували завдання на майбутнє і фотографувалися з важкою-преважкою зброєю… Загалом, поїздка вдалася – заряд емоцій на багато днів вперед…»

В дощі та зиму – у благенькому обмундируванні

Розпитуючи військових про найбільш необхідне, волонтери дізналися, що зиму хлопці зустрічають майже роздягненими: забезпечення бушлатами – лише 17% від загальної кількості бійців. Перед дощами хлопці теж майже беззахисні: ходять в тонких осінніх куртках. Добре, хоч минулого разу волонтери передали з Литви водонепроникні штани та плащі – але це лише 35% від потреби.

Особливо військові дякували за привезений волонтерами приціл нічного бачення – завдяки йому старенька гвинтівка зразка 80-х перетворюється на сучасну зброю. Оптика в армії – страшний дефіцит, водночас саме вона рятує людські життя.

Ужгородці підтримали своїх

Волонтери Центру «Армія SOS Херсон» допомагали своїм колегам з Ужгорода. На прохання тамтешніх волонтерів прийняли і доставили посилку вагою 106 кг воякам, що служать на кордонах Херсонщини. Земляки передали їм теплі речі, взуття, бронежилет. Окрім цього, на зібрані ужгородцями 400 грн, херсонці закупили військовим рибні та м’ясні консерви.

P.S. Для тих, хто бажає допомогти українським військовим, нагадуємо адресу Центру: Херсон, пр. Ушакова 47, каб. 124. Тел.: 050-518-31-92, 096-052-65-67. Реквізити спеціального рахунку. Отримувач: Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я Р \ р 26005011201674 в ПАТ “Укрсоцбанк” МФО 300023 Код ЄДРПОУ 01497439 Призначення платежу: безповоротна благодійна допомога.

Джерело: Вгору