У Херсоні вчилися реагувати на терористичний акт

13 Жовтня 2014 10:23
dsc_0104

http://www.day.kiev.ua

Протягом двох днів у місті проходили спеціалізовані навчання з домедичної та медичної допомоги у випадках масового ураження людей внаслідок терактів. У навчаннях були задіяні медичні служби міста, працівники Держслужби з надзвичайних ситуацій, волонтери з Червоного Хреста, студенти вишів, громадські активісти. Інструктори відпрацьовували різні легенди небезпечних ситуацій.

Звичайні містяни могли навчитися особливостям винесення постраждалих з осередку ураження, надавати допомогу при кровотечі, зупинці дихання, спинномозковій травмі тощо. Також було відпрацьовано організацію оповіщення населення, пошуку та евакуації постраждалих, ліквідацію наслідків пожеж.

 «За дорученням президента, перші подібні навчання ми провели в м. Обухові. Як показав досвід, такі дії сьогодні необхідні, зважаючи на ситуацію в Україні. Я думаю, що навчання продовжаться по всій країні, – говорить помічник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Людмила Шостак. – Ми хочемо навчити якомога більше звичайних людей, волонтерів, громадських організацій методам надання домедичної допомоги. Надання такої допомоги правильно в першу годину після отримання травми дуже часто рятує життя людини. І навпаки – помилка може коштувати дуже дорого. Враховуючи прикордонне положення Херсонської області, важливо зацікавити тут людей. І я бачу, що херсонцям це небайдуже, вони приходять як подивитися, так і взяти участь. Це велика допомога нам як центральним органам виконавчої влади, тим, хто фахово працює в надзвичайних ситуаціях».

За словами добровольців, які прийшли взяти участь у навчаннях, такі заходи потрібно проводити частіше, адже під час інструктажів і практичних навчань можна отримати необхідні знання. «Зараз в країні така напруга, що кожен повинен уміти надати першу допомогу. Я намагаюсь не пропускати такі заходи, адже лише здається, що щось умієш, але щоразу дізнаєшся нове. Краще нехай мені ці знання не знадобляться, але якщо треба – я буду готова, – коментує волонтер від Червоного Хреста Тетяна Корженевська. – Сьогодні ми сортували людей по ступеню тяжкості, виводили поранених. Особисто я з напарниками відпрацьовувала випадок з переломом руки. Накладали шину, еластичну пов’язку, бинтували. Загалом все цікаво, корисно, актуально».

Джерело: День