В Херсоні обговорили готовність бомбосховищ

10 Вересня 2014 18:58
8279_thumbСьогодні, 10 вересня 2014 року, відбувся брифінг для журналістів на тему забезпечення інформування населення при загрозі воєнних конфліктів на території області та готовності укриттів до використання за призначенням.
Участь у заході взяли начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Інна Трибух, в.о. начальника управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Василь Загвойський, перший заступник начальника УДСНС України у Херсонській області Олександр Рудницький  тощо.
Так, Олександр Рудницький  повідомив про те, що органами державної влади здійснено перевірки 138 існуючих на території області захисних споруд цивільного захисту. За результатами обстежень було встановлено, що 53 захисні споруди повністю готові прихистити людей під час надзвичайної ситуації, над 40 ще працюють, а 45 – зовсім непридатні для розміщення населення при загрозі воєнних конфліктів.
Акцентуємо увагу на тому, що укриття населення відбуватиметься у підвальних приміщеннях багатоповерхівок, у сільській місцевості – у підвалах приватного сектору. Зараз органи місцевого самоврядування із залученням житлово-комунальних контор, представників ОСББ та квартальних проводять роботу щодо наведення порядку у підвальних приміщеннях підпорядкованих багатоповерхівок. Також провадиться роз’яснювальна і навчальна робота з населенням щодо дій у разі виникнення військової загрози та порядку перебування в укриттях.
Як повідомила Інна Трибух, начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, існуючі на території Херсонщини захисні споруди зможуть вмістити 495 тис. осіб, або 80%.
Також в.о. начальника управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Василь Загвойський розповів про роботу регіональної системи централізованого оповіщення у разі виникнення ситуації техногенного і природного характеру.
За його словами, оповіщення населення відбувається за допомогою спеціальних, локальних (об’єктових) систем оповіщення, пересувних автомобілів, оснащених гучномовцями, телерадіомовних компаній, усіх засобів масової інформації та операторів мобільного зв’язку. Окрім того, сигнальним засобом залишається і безперервний церковний колокольний дзвін.
Громадяни повинні знати: сирени і переривисті гудки інших сигнальних засобів означають сигнал цивільної оборони «УВАГА ВСІМ!».
«Почувши такий сигнал, люди негайно повинні ввімкнути гучномовець, радіоприймач або телевізор і слухати повідомлення управління з питань надзвичайних ситуацій. Вислухавши повідомлення кожний громадянин повинен діяти без паніки і метушні у відповідності з отриманими вказівками», – повідомив Василь Загвойський.
Якщо громадянин у час виникнення надзвичайної ситуації знаходиться на роботі, то він повинен виконувати всі розпорядження керівника цивільного захисту (ЦЗ) суб’єкта господарської діяльності, діяти у відповідності з планом цивільного захисту, а також брати участь у проведенні аварійно-рятувальних робіт у складі формувань або за вказівками органів управління ЦЗ.
Якщо громадянин знаходиться вдома при виникненні надзвичайних ситуацій, він повинен:
– тримати вдома постійно включеними репродуктори, радіоприймачі, телевізори для того, щоб слухати розпорядження і вказівки органів виконавчої влади, управлінь з питань надзвичайних ситуацій;
– повідомити про отриману інформацію сусідів;
– привести в готовність індивідуальні засоби захисту органів дихання і шкіри, при їх відсутності приготувати найпростіші засоби (повсякденний одяг, взуття, ватномарлеві пов’язки, плівку тощо);
– постійно тримати при собі засоби індивідуального захисту, підготувати медичну аптечку, документи, засоби зв’язку, особистої гігієни, запас їжі та інше;
– провести у квартирі (домі) протипожежні профілактичні заходи (виключити газ, електропостачання та інше), підвищити захисні властивості квартири: зачинити вікна, кватирки, ущільнити їх;
– уточнити місце найближчого укриття (підвальне приміщення, паркінг) де можна укритися.
Якщо сигнал застав людину в транспорті, громадському місці (магазині, театрі, на ринку тощо), то вона повинна уважно і спокійно вислухати повідомлення, визначитись, де поблизу знаходиться укриття і як найшвидше добратися і укритися в ньому. Якщо є час, то якнайшвидше добратися додому і діяти у відповідності з отриманими вказівками.
Після брифінгу представники ЗМІ мали змогу на власні очі побачити захисні споруди у підвальних приміщеннях багатоповерхівок.