Курченко може продати Коломойському Херсонську нафтоперевалку

26 Серпня 2014 13:17

images (1)Після початку розслідування проти компанії ВЕТЕК Херсонський нафтопереробний комплекс зупинив роботу, а за самим активом почала полювати група Приват, одним із власників якої є губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський.

Про це пише “ЛігаБізнесІнформ“.

В останні дні перед початком революційних подій в Україні Курченко встиг поповнити свою колекцію серйозним активом – Херсонським нафтопереробним комплексом (ТОВ Всеукраїнський промисловий союз).

В середині листопада минулого року холдинг ВЕТЕК Курченко в офіційному прес-релізі повідомив про завершення операції.

Компанія була придбана у групи Інфокс, власником якої є колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський.

Херсонська перевалка відмінно вписувалася в бізнес-модель Курченко. Потужності комплексу дозволяли здійснювати перевалку близько 1 млн тонн палива на рік і приймати танкери дедвейтом до 10 000 тонн. Це дало групі ВЕТЕК, частка якої на ринку нафтопродуктів України досягала 20%, можливість ще більше збільшити імпорт палива.

Але революція в Україні і наступні кримінальні розслідування діяльності компаній ВЕТЕК поламали плани Курченка.

Наприкінці лютого Міністерство внутрішніх справ відкрило справу за підозрою в незаконному імпорті палива в Україну з використанням Херсонського нафтопереробного комплексу.

“Службові особи ТОВ Всеукраїнський промисловий союз оформляли документи на імпорт сировини, хоча насправді ввозили в Україну вже нафтопродукти, – розповів виданню один зі слідчих. – Така схема дозволяла уникати сплати податків і державних мит”.

У підсумку Печерський районний суд Києва наклав арешт на 7,3 тис. тонн нафтопродуктів, що зберігаються в резервуарах Херсонської нафтоперевалки.

Після початку розслідування нафтоперевалка зупинила роботу, а за самим активом почала полювати група Приват, одним із власників якої є губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський.

Як повідомив керівник одного з великих українських нафтотрейдерів, представники Привату з весни цього року ведуть переговори про придбання Херсонській перевалки.

“Переговори почалися ще в травні і тривають досі, – розповів співрозмовник. – Вони не можуть домовитися через слідчі дії, оскільки неясно, коли буде знято арешт з активів і перевалка знову може заробити”.

З керівництвом ТОВ Всеукраїнський промисловий союз (підконтрольний ВЕТЕК) зв’язатися не вдалося. Прес-служба МВС відмовилася від коментарів, посилаючись на слідчу таємницю.

Як пише видання, якщо група Приват оформить контроль над Херсонською перевалкою, то закріпить за собою монополію на ринку перевалки нафти і нафтопродуктів в Україні.

Сьогодні дніпропетровської бізнес-групи належать всі найбільші нафтоперевалочного комплекси України. Одеської перевалкою володіють компанії Привата – Одесанафтопродукт, Синтез Ойл і Ексімнафтопродукт. Іллічівський паливний термінал також належить структурам Ігоря Коломойського і його партнерів.

Порт Південний належить державній Укртранснафті, яку очолює ставленик дніпропетровського губернатора Олександр Лазорко.

“Якщо Херсонська нафтогавань відійде Привату, то це означає повну монополію з перевалки нафти і нафтопродуктів, – говорить заступник директора НТЦ Психея Геннадій Рябцев. – У власності інших бізнесменів залишаться невеликі перевалки, які не роблять погоди на ринку”.