Херсонська клінічна лікарня взяла курс на впровадження інновацій у лабораторних дослідженнях

28 Липня 2014 14:56
7932_thumb

http://www.oda.kherson.ua

Автоматизація лабораторного процесу – невід’ємний аспект діяльності сучасної лабораторії. У Херсонській обласній клінічній лікарні змінено ідеологію роботи клінічної лабораторії – взято курс на підвищення якості та інформативності лабораторних досліджень, мінімізацію впливу «людського фактору» на результати досліджень. Так, здійснено технічне переоснащення лабораторії сучасним високоякісним автоматичним устаткуванням: встановлено біохімічний аналізатор «Roshe Cobas» (Німеччина), усі гематологічні аналізатори замінено на сучасні автоматичні (фірми «Mindray», «Sinnova» КНР), в ургентній лабораторії введено в дію два гематологічних аналізатори-автомати фірми «SWELAB ALFA» (Швеція).

Використовуються сучасні реактиви високої якості, що підвищує надійність результатів досліджень. Необхідність автоматизації лабораторного процесу пояснюється постійним збільшення кількості досліджень, які виконуються лабораторією (щорічно – близько мільйону досліджень). Так, за підсумками І півріччя 2014 року загальна кількість виконаних досліджень вже збільшилася на 32 тисячі одиниць або на 7,5% (виконано 458711 досліджень). Подальшу автоматизацію допомагає здійснити лабораторна інформаційна система «Доктор Елекс», яку з 01 липня 2014 року запроваджено в роботу лабораторного відділення Херсонської обласної клінічної лікарні.
Завдяки стандартизації даних в лабораторній інформаційній системі (далі – ЛІС) з’являється можливість відслідкувати увесь цикл проходження лабораторного дослідження: від моменту доставки біоматеріалу до лабораторії – і до видачі результату дослідження. Також система надає можливість передавати результати дослідження на електронну пошту відділення та лікаря, який призначав це дослідження і створити електронний архів досліджень. До ЛІС підключено гематологічний та біохімічний відділи лабораторного відділення.
У ЛІС використовується міжнародний стандарт HL7, що дає змогу вести безпосередній обмін інформацією з іншими лабораторіями України та Європи. У подальшому ЛІС надасть можливість автоматично передавати результати досліджень до електронної медичної картки пацієнта. «Запровадження у лабораторії Херсонської обласної клінічної лікарні ЛІС на сьогодні надала можливість мінімізувати кількість похибок та ризик  втрати даних за рахунок впливу «людського фактору», і оперативно отримувати  результати досліджень лікарями-клініцистами (навіть на відстані – з планшету, мобільного телефону тощо)»,- зазначив головний лікар Херсонської обласної клінічної лікарні Віктор Клименко