УПЦ МП запланувало забудувати заповідну території Очакова?

1 Липня 2014 15:16
ngo.donetsk.ua

ngo.donetsk.ua

Очаківська міська рада потурає УПЦ МП у виділенні землі під забудову на заповідних землях Очаківського історико-культурного заповідника.

Таку скаргу отримав народний депутата України, голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Олександр Бригинець від провідного наукового співробітника Інституту археології НАН України, доктора історичних наук.

Очаківська міська рада прийняла рішення про передачу ділянки площею 0,06 га у постійне використання для побудови будинку недільної школи Свято-Миколаївської церкви Московського патріархату.

«При попередній владі історичні території використовувалися в інтересах забудовників. Як їх не назви: Президент, церква чи гурток авіамоделювання – вони забудовники. І прикро, що така поважна структура як церква не розуміє, що збереження історичної спадщини – це набагато важливіше, ніж побудова недільної школи в зручно му місці. Знаю, що в Очакові безліч вільних земельних ділянок, де можна будувати і школи, і церкви, і будинки культури. Сподіваюся, влада сприятиме виділенню готового приміщення церкві для проведення занять недільної школи чи іншої земельної ділянки для її побудови», – заявив О. Бригинець.

Нардеп звернувся до мера м. Очаків з відповідним проханням. А також до прокуратури Миколаївської області з проханням провести перевірку законності виділення земельної ділянки для будівництва на території Очаківського історико-культурного заповідника.

Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» та Постанови Кабінету міністрів (№878) від 26 липня 2001 р. м. Очаків занесений до переліку історичних міст України. Особливе місце належить комплексу забудови Очакова, межі якого відомі планами міста XVIII ст. та входить до території Очаківського історико-культурного заповідника, частина ділянки якого розташована в урвищі Левада біля Миколаївського собору.

Під час її дослідження Міжнародною українсько-турецкою експедицією за проектом Турецького історичного товариства тут були відкриті та законсервовані залишки будівель міста XVII-XVIII ст. для подальшого створення музею просто неба.

Інша частина ділянки не була досліджена і її розкопки передбачається провести за умови фінансування та заходів із збереження забудови у складі музейно-туристичного комплексу.