25 квітня: це цікаво знати

25 Квітня 2021 15:44

sakura-572x381За церковним календарем 25 квітня вшановують преподобного Василія сповідника, преподобного Ісаака Сиріна, мучеників Міну, Давида та Івана, преподобну Анфісу, преподобного Афанасія, мученика Зенона.

У народі вважають, що з цього дня стає значно тепліше, земля прогрівається, сохне, тому в народі говорили, що «Василь землю парить». Наші пращури спостерігали за вербою: якщо вона до цього дня розпушилась — сильного холоду уже не буде.

З 25 квітня масово вилітають джмелі, літають бджоли. Виходять з нір лисиці.

Іменинниками 25 квітня є:
Давид, Іван, Анфіса, Афанасія, Зенон.

25 квітня народились:

1907 — Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола), український письменник, автор творів для дітей та юнацтва — «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».

25 квітня святкують:

  • Всесвітній день боротьби проти малярії (відзначається щорічно 25 квітня, починаючи з 2008 року. У травні 2007 року на 60-й сесії ВООЗ він був встановлений спільно з Всесвітньою асамблеєю з охорони здоров’я і Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я).
  • Міжнародний День ДНК (встановлено на честь виходу 25 квітня 1953 року британського журналу «Nature», в якому була опублікована невелика стаття вчених з Кембриджу англійця Френсіса Кріка та американця Джеймса Уотсона під назвою «Молекулярна структура нуклеїнових кислот» та відкриттю подвійної спіралі ДНК).

Події 25 квітня:

1719 — вихід в Лондоні першого видання роману Даніеля Дефо «Життя і дивовижні пригоди Робінзона Крузо».
1953 — утворено Київське вище інженерне радіотехнічне училище ППО (КВІРТУ ППО)
1956 — у СРСР скасовано закон, який карав в’язницею за прогули, введений в 1940 році.
1994 — указом Президента України було створено Національну раду з питань телебачення і радіомовлення.

«Рідна країна»