Наставник новокаховської «Енергії» Олег Федорчук – кращий тренер першого туру у Другій лізі

30 Липня 2019 14:32

Протистояння новокаховців і нікопольців має принциповий характер – не лише тому, що команди суперничають між собою не перший рік, а й через пам’ятність цих матчів, а також велику кількість кадрових перетинів. Нема сумнівів, що обидві команди сприймали цей матч як особливий – а тим більше на старті нового чемпіонату.

Кращий тренер першого туру у Другій лізі – головний тренер ФК «Енергії» Олег Федорчук. Його підопічні здолали ФК «Нікополь» з рахунком 3:1, хоча догравали матч у подвійній меншості – вдев’ятьох.

  1. Номінальний результат команди – 4
    (важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Звісно, треба розуміти, що це матч двох суперників, які були в нижній частині таблиці минулого сезону. Але в попередніх 10 матчах між суперниками не було зафіксовано жодної нічиєї, часто у цих зустрічах спостерігався великий драматизм зміни рахунку та чимала кількість карток. Тепер же, коли ФК «Нікополь» посилився перед новим сезоном і поставив амбітне завдання – фінішувати в п’ятірці найкращих, матч набував особливої ваги.

  1. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
    (травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Через дискваліфікацію не зміг взяти участь у матчі півзахисник Доля, який, до речі, до повернення в новокаховську команду, грав якраз за ФК «Нікополь». Вже в першому таймі господарі залишилися в меншості через вилучення ще одного екс-нікопольця – Кривича, а в другому таймі червону картку отримав ще й Дмитрієв, який також встиг пограти за обидві команди. Ось такою виявилася принциповість цього протистояння.

  1. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Федорчук залишив незмінною свою тактику з трьома центральними захисниками, але при цьому задіяв у грі відразу чотирьох новачків, разом із замінами досягнувши п’ятьох дебютів за стартовий матч чемпіонату. Відзначаємо появу зліва в обороні Нестерука – юного гравця, який ще не грав на дорослому професіональному рівні, а також Ставицького й Заїки. Виручав і новий воротар Дворник. Словом, більшість новачків виправдали довіру.

  1. Тренерська майстерність – 5
    (різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Сценарій матчу змушував від тренера живої реакції на події. Хоча «Енергія» й вела в рахунку після першого тайму, Федорчук провів у перерві відразу три заміни при неповному запасі, завдяки чому команда зберегла керованість навіть у меншості й значно заспокоїла гру у кількох проблемних зонах. Попри нервозний характер гри та велику кількість карток, господарі не втратили контролю й довели справу до перемоги.

  1. Накопичувальний критерій – 5
    (якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Цього року «Енергія» виступає дуже сильно. Якщо продовжувати ниточку безпрограшної серії з минулого сезону, це вже восьмий матч новокаховців без поразок (4 перемоги й 4 нічиї, 12:6). На своєму полі вони не програють з квітня місяця.

Лауреат 1-го туру в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі:

Олег Федорчук («Енергія»)

Середній бал – 4,6