Микола Томенко: Нові виборчі технології вимагають змін законодавства

26 Квітня 2019 09:20

Лідер політичної партії Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко в ефірі телеканалу «Наш» розповів, чи можливо уникнути агітації в «день тиші» та в день виборів у майбутньому.

«Другий тур в деякій мірі продемонстрував, що ні кандидати, ні команди, ні відповідні органи влади не були достатньо законослухняними. Тому, враховуючи не надто високий рівень політичної та правової культури, виглядає таким чином, що «дня тиші» взагалі в Україні немає. Виглядає це все дуже смішно, оскільки всі розповідають, що в нас є 2 дні без агітації («день тиші» й день виборів), а самі розміщують її в інтернеті. Є питання й до рекламних операторів. Навіщо ви нав`язуєте кандидатам вішати борди зі слоганами в день, коли вся політична реклама заборонена законом, в тому числі і в день виборів? Всі ж чудово розуміють, що по-духу це порушення, а по букві – ні. Але всі знають, який слоган якому кандидату належить.»

Політик також розповів чому раніше законодавство в цій сфері було дієвим.

“Цікаво, що раніше «день тиші» таким і був, оскільки тоді новітні технології не були так активно задіяні. Соціальні мережі ще 10-15 років тому не були інструментом виборчих кампаній, працівники комунальних служб справно знімали напередодні виборів агітаційний матеріал, а рекламісти не пропонували обійти закон. Тому я вважаю, що з розвитком технологій ми зобов`язані або чітко внормувати законодавство і передбачити всі можливі ньюанси, або взагалі відмінити «день тиші».