Корисні властивості грейпфрута

12 Квітня 2019 09:50
korust.znay.info

korust.znay.info

Ми поговоримо про корисні властивості грейпфрута – плоди вічнозеленого дерева, батьківщиною якого є Індія. Імовірно вони є гібридом цитрусового шедока (помело) і апельсина. Назва grapefruit дана йому через те, що плоди (“fruit”) ростуть подібно до виноградних грон (“grape”). Як і безліч багатьох інших фруктів і овочів, грейпфрут вирощувався виключно в декоративних цілях.

Корисні властивості грейпфрута
Спочатку його зовсім не відрізняли від помело, який є найближчим родичем цього фрукта. Він теплолюбний (хоча нині в Грузії виведені морозостійкі його сорти), росте головним чином в країнах з субтропічним кліматом, наприклад, в Ізраїлі, США, на Кіпрі. Щільна шкірка цього цитрусового (у цьому його схожість з лимоном) забезпечує хорошу транспортабельність і зберігає користь грейпфрута у повній цілості в умовах холоду і спеки.

Цей фрукт їдять в сирому вигляді, додають у вітамінні салати, з нього роблять варення, соки, мармелад, а ефірні олії цитрусового використовуються в лікеро-горілчаній, кондитерській і парфюмерній промисловості. Унікальний хімічний склад дозволяє нам не замислюватися про калорійність грейпфрута, адже він допомагає спалити зайвий жир і поліпшити нашу фігуру.

Користь грейпфрута
Відомі корисні властивості грейпфрута полягають в тому, що його використовують як ефективний засіб в боротьбі із зайвою вагою. Завдяки нарингину, який у великій кількості міститься в плівочці, закутуючої часточки, а також, природно, і самому м’якушу, ці фрукти допомагають виводити зайву рідину з організму, сприяють очищенню від шлаків і токсинів, спалюють жири. Існують спеціальні грейпфрутові дієти, покликані допомогти людині досягти певного ефекту в схудненні. Для цього слід спочатку вживати трохи м’якуша безпосередньо перед їжею (пам’ятаєте про те, що не варто вживати цей фрукт на голодний шлунок, щоб не зашкодити слизовій його оболонці) В цілому користь грейпфрута допомагає при сильній фізичній і розумовій перевтомі, заряджає енергією, підвищує увагу і покращує настрій, апетит і пам’ять. А впоратися з безсонням допоможуть навіть пару часточок цитрусового. Його м’якуш і шкірка тонізують і освіжають шкіру, надаючи їй здорового вигляду.

Антиоксиданти, що містяться в грейпфруті, знижують рівень холестерину і омолоджують кожну клітину нашого організму. Такий ефект дуже важливий для людей з сердечно-судинними захворюваннями. Корисні властивості грейпфрута з червоним м’якушем дещо вищий, ніж у споріднених сортів з жовтою, в них більше антиоксидантів.

Можлива шкода грейпфрута
Кілька років тому учені довели, що користь грейпфрута може надати серйозну допомогу при діабеті. Вся річ у тому, що цей цитрусовий здатний позитивно впливати на обмін цукру в організмі, а саме знижувати його рівень в крові. Окрім корисних властивостей грейпфрута, є певні протипоказання. Цей цитрусовий може завдати шкоди слизової оболонки шлунку при гастриті з підвищеною кислотністю, та і здоровій людині не варто вживати його свіжовичавлений сік. Слід з особливою увагою віднестися до ще однієї властивості цього фрукта. При одночасному вживанні з ліками він здатний підвищувати концентрацію їх активних компонентів, що може викликати їх передозування в організмі. Тому перед введенням його у свій раціон варто проконсультуватися з лікарем, щоб користь грейпфрута ясно допомогла вашому організму.

Калорійність грейпфрута на 100 грамів продукту складає 30 Ккал.