На відселення мешканців аварійних будинків треба 1,5 мільярда

21 Грудня 2018 10:29
Реалізація програми поетапного відселення у Херсоні мешканців аварійних житлових будинків так званої “гнучкої конструктивної схеми” на даний час коштує 1,5 мільярда гривень і не під силу міському бюджету Херсона.

Про це заявив на засіданні виконкому Херсонської міської ради міський голова Володимир Миколаєнко, повідомляє Укрінформ.

“Відселення з будинків “гнучкої схеми” буде коштувати для нас вже 1,5 млрд гривень. Це тільки попередні розрахунки. Реально ми за власні кошти сьогодні нічого не зробимо”, – сказав Миколаєнко.

Як він наголосив, наразі завдання міської влади – зняти аварійність цих будинків, і це можливо. “Ми спілкувалися нещодавно з проектантами. Десь 1,5 млн гривень на будинок (необхідно – ред.), щоб зняти аварійність. І спокійно працюємо далі (над вирішенням даної проблеми – ред.)”, – повідомив міський голова.

Як повідомляв Укрінформ, багатоповерхові будинки так званої “гнучкої схеми” (будинки без фундаментів) були зведені у Херсоні у 60-х роках минулого століття як тимчасове житло, і наразі перебувають в аварійному стані. Загалом таких будинків було споруджено у місті більше 20-ти. У 2013 році Херсону планувалось виділити з резервного фонду державного бюджету 56,4 млн гривень на будівництво житла для мешканців двох найбільш аварійних “гнучких” багатоповерхівок. Це будинки по вулиці Рози Люксембург, 1а (сьогодні вулиця Стрітенська) та проспекту Будівельників, 1а, в яких мешкали на той час 135 сімей.

У жовтні 2017 року Комітет Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства на своєму засіданні підтримав співфінансування з державного бюджету програми відселення у Херсоні мешканців житлових будинків так званої гнучкої конструктивної схеми. На той час загальна вартість даної програми становила, за інформацією Херсонської мерії, близько 800 млн гривень. Було запропоновано співфінансування даного проекту: 60% – за рахунок державного бюджету, а 40% – за рахунок херсонських міського та обласного бюджетів.