Про затонулі під Херсоном стародавні турецькі кораблі знімуть фільм

12 Грудня 2018 11:15
Дослідження турецьких кораблів XVII століття, знайдених у Дніпрі під Херсоном, буде продовжено наступного року у рамках проекту «Борисфен».

Про це повідомив кандидат історичних наук, завідувач відділом охорони памяток Національного заповідника Хортиця Дмитро Кобалія.

«Найближчим часом ми сформуємо команду, яка братиме участь у дослідженнях. Сподіваюсь, что до нас приєднаються підводні археологи із Болгарії, Англії та США», – зазначив запорізький дослідник.

За його словами, на дослідження Дніпра розрахований проект «Борисфен». “Ми плануємо, що це буде багаторічний проект, який розпочнеться влітку 2019 року”, – додав Кобалія.

Проект має на меті об’єднати науковців та студентів з різних регіонів країни задля розвитку підводної археології, а також ретельного дослідження і популяризації судноплавної історії України.

Запорізькі археологи вже зустрічалися з ректором Запорізького національного університету Миколою Фроловим. Результатом цієї зустрічі стала домовленість про співпрацю зі ЗНУ у рамках проекту та залучення запорізьких студентів. Тепер аналогічна зустріч відбудеться із керівництвом та студентами Херсонського університету.

«Польові» роботи триватимуть місяць. На їх матеріалах археологи мають намір зробити фільм, який покажуть школярам та студентам.

Як раніше повідомлялось, під час експедиції «Османська галера: у пошуках турецьких флотилій XVII століття» археологи знайшли два кораблі. Завдяки зібраним матеріалам запоріжцям вдалося встановити, як виглядали затонулі судна. Знімки, зроблені під водою, а також фото із зображення аналогічних кораблів того часу, були викладені на сторінці проекту «Борисфен» у Facebook.

Фахівці кажуть: за конструкцією вони нагадують так звані берлінки, а за місткістю — вантажні баржі того часу.

Для проведення експедиції потрібно зібрати 750 тис. грн — на оренду двох суден, утримання команди, паливо, закупівлю обладнання для студентів, роботу «морських котиків»-спецпризначенців (бійців АТО), які наглядатимуть за роботою студентів під водою, а також просвітницьку роботу, зйомки фільму та видання книги про флотилії та роботу експедиції.

Усі небайдужі можуть переказати кошти на рахунок благодійного фонду «Хортиця».

Фото: www.facebook.com/199365384282838/posts/206434076909302/

Джерело: Укрінформ