Археологи збирають гроші на дослідження середньовічного корабля з дна Дніпра біля Херсона

21 листопадаа 2018 11:55
Розпочалася кампанія зі збору коштів на проведення гідроархеологічної експедиції Національного заповідника «Хортиця» – «В пошуках флотилій – 2019».  

Про це повідомляє сайт Запорізької міської ради.

“У червні цього року в нас була експедиція, під час якої ми планували дослідити корабель, про який знали, але випадково знайшли ще один. Ці кораблі знаходяться на дні Дніпра за Херсоном на глибині 6,8 метра. Ми вирішили обрати 12-15 кращих студентів історичних факультетів українських вишів, які бажають займатися археологією, і за наш рахунок їх навчати”, – розповів  завідувач відділу наукової бібліотеки та архіву Національного заповідника «Хортиця» В’ячеслав Зайцев.

За його словами, знайдені судна турецькі, вони датуються XVII століттям.

“Це дуже цікавий археологічний об’єкт. Один корабель 38 метрів, він величезний. І другий корабель 22 метри у довжину і 4 метри завширшки. Мета експедиції – дослідження цих об’єктів та проведення практики для молодих археологів”, – зазначив Зайцев.

Він додав, що в Україні гідроархеологів дуже мало – не більше тридцати чоловік.

Для проведення експедиції потрібно зібрати 750 тисяч гривень. Ці кошти підуть на оренду двох суден, утримання команди, паливо, закупівлю обладнання для студентів, роботу «морських котиків»-спецпризначенців (бійців АТО), які будуть наглядати за роботою студентів під водою, а також просвітницьку роботу, зйомки фільму та видання книги про флотилії та роботу експедиції.

Усі небайдужі можуть переказати кошти на рахунок благодійного фонду «Хортиця».

Джерело: Укрінформ