31 жовтня: це цікаво знати

31 Жовтня 2018 13:10
www.chersonesos.org

www.chersonesos.org

Жовто-багряна казка середнього місяця осені вже підійшла до завершення, і до оповіді береться інший – абсолютно непередбачуваний казкар – листопад. Його казки — це завжди імпровізація, можливо, не така яскрава, як у попередників, однак щоразу це цілий світ — світ відтінків і напівтонів.

У народі 31 жовтня вшановували Луку, який вважався покровителем іконопису. Цього дня вже звозили сіно з далеких відстаней, бо за день починався місяць, що замикає ворота осені, а тому й казали: «Як не придбаєш до Луки, то не буде ні хліба, ні муки».

За церковним календарем 31 жовтня вшановували апостола та євангеліста Луку, мученицю Марину, преподобного Йосипа та преподобного Юліана.

Іменинники 31 жовтня:

Йосип, Юлій, Лука, Марина, Злата та Юліана.

Ім’я Йосип має давньоєврейське походження і означає «прибуток». Маленькі Йосипи дуже перебірливі в усьому, однак з віком ця риса характеру зникає і з них виростають добрі, людяні чоловіки. Турботливі батьки. Причому, зазвичай у Йосипів не менше двох дітей, про яких вони турбуються до кінця життя. Перший шлюб може бути невдалим. Однак у другому вони щасливо доживають до старості. Частіше всього працюють у мистецтві та торгівлі.

31 жовтня народились:

1853 — Микола Кибальчич, винахідник і революціонер-народник. Автор схеми першого у світі реактивного літального апарату. Страчений за співучасть у замаху на імператора Олександра II.

1883 — Михайло Злобинець (кобзар Домонтович), культурно-освітній діяч, поет, бандурист. Організатор та керівник ансамблю бандуристів, майстер з виготовлення бандур. Автор «Самовчителя гри на кобзі або бандурі», збірника творів для бандури.

31 жовтня відзначається:

  • Міжнародний день економії
  • Міжнародний день Чорного моря (відзначається державами причорноморського регіону)

Події 31 жовтня:

1941 — На горі Рашмор (США) завершене спорудження найбільшого пам’ятника світу — 18-метрові голови чотирьох президентів.
1944 — В Аушвіці відбулася остання масова страта в газовій камері.
1952 — У Тихому океані США провели випробування першої водневої бомби.
1961 — почала діяти найбільша в СРСР теплова електростанція — Придніпровська ГРЕС.
1973 — Собор єпископів Української Автокефальної Церкви прийняв постанову про єдність Української Православної Церкви.

Чи знаєте ви, що:

Перші згадки про Чорне море зустрічаються у документах, що датуються V століттям до нашої ери. Саме по Чорному морю Ясон і аргонавти йшли в Колхіду за золотим руном.

Характерною рисою Чорного моря є повне (за винятком деяких бактерій) відсутність життя на глибинах понад 150-200 м. Справа в тому, що глибинні шари Чорного моря насичені сірководнем.

Єдиний великий півострів Чорного моря — Кримський.

У Чорному морі живе 2500 видів тварин. Це дуже небагато (для порівняння, у Середземному — близько 9000 видів). На дні Чорного моря живуть мідії, устриці й молюск — хижак рапан, занесений з кораблями з Далекого Сходу.

Єдина масова акула, що живе в Чорному морі — це колюча акула катран. Вона боїться людей і рідко підходить до берега. Для людини ж небезпеку становлять спинні плавці катрана з великими отруйними шипами.

Гори навколо Чорного моря постійно ростуть, а саме море збільшується. І, якщо гори підростають усього на кілька сантиметрів за сторіччя, то море наступає зі швидкістю 20-25 сантиметрів за той же час. Древні міста Тамані вже зникли на дні морському.

«Рідна країна»